Tvrdi Bariša Čolak

Država će biti blokirana ne bude li promjene Izbornog zakona

Vijesti / Flash | 01. 06. 2017. u 06:16 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podijeljena su stajališta oko toga ima li smisla, pa čak i zakonskoga uporišta, organizirati opće izbore 2018. godine kada Ustavni sud BiH, očekivano, sljedećeg mjeseca izbriše odredbe Izbornog zakona BiH oko izbora izaslanika u federalni Dom naroda te u međuvremenu ne bude dogovora, a o čemu ovisi izbor vlasti u Federaciji BiH i državi BiH, pita se Večernji list.

Za člana Središnjeg izbornog povjerenstva Branka Petrića nije prijeporno raspisivanje izbora sljedeće godine čak i ako se ukinu odredbe Izbornog zakona glede načina izbora izaslanika, dok je pak ustavni stručnjak profesor Kasim Trnka procijenio kako bi BiH i Federacija BiH ušle u razdoblje teške krize.

Toga je stava i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak.

''Jasno je kako ne bismo mogli dobiti zakonodavnu vlast, a onda ni izvršnu. Odredbe Izbornog zakona BiH moramo promijeniti i želim vjerovati kako će se to dogoditi. U suprotnom, cijela bi država bila u blokadi”, rekao je Čolak za Večernji list.

Profesor Trnka pak smatra kako se izbori ni u kojem slučaju ne mogu održati ako se ne izmijene odredbe Izbornog zakona BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close