Društvene mreže

Društvo novinara: Provesti istragu zbog prijetnji Martini Mlinarević

Kako navode iz Društva, sve ovo utiče i na normalan život kompletne obitelji, a posebno na dijete.
Vijesti / Flash | 19. 08. 2019. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Upravnom odboru Društva novinara BiH sa molbom za reakciju se obratila Martina Mlinarević Sopta sa molbom da reagiramo na sve veći broj prijetećih poruka koje dobiva na društvenim mrežama'', priopćeno je u ponedjeljak iz Društva.

Martina Mlinarević Sopta je dugogodišnja spisateljica i kolumnistica koja je za 2018. godinu dobitnica posebnog priznanja za rad, angažman i borbu, a koje dodjeljuje Društvo novinara BiH kroz manifestaciju “Novinar godine”.

Poruke su upućene nakon Martinine objave na društvenoj mreži da je njen nastup na Evergreen Festu u Čitluku otkazan zbog, kako je navela, prijetnji ljudi iz ovog grada i sponzora festivala. Ona je na društvenoj mreži govorila o važnosti ovog festivala, ali i o problemima koje je u dijelovima Hercegovine ranije imala zbog svojih javno iznesenih stavova. U porukama koje dobiva, tvrde, izravno se vrijeđa kao žena, ali i kao osoba kojoj je dijagnosticiran karcinom.

Kako navode iz Društva, sve ovo utiče i na normalan život kompletne obitelji, a posebno na dijete.

Novinari traže od nadležnih tijela da na slučaj obrate pozornost.

''Društvo novinara BiH poziva nadležnih tijela da se provede istraga, obzirom da se vlasnici profila na društvenim mrežama mogu identificirati. Vrijeđanje na društvenim mrežama nije sloboda govora te je neophodno da nadležni organi obrate pažnju i ovakav govor tretiraju u skladu sa Zakonima FBiH'', naveli su.

Također, apeliraju na Vijeće za tisak da se, tvrde, poduzmu sve moguće zakonske i demokratske aktivnosti kojim će se korisnici društvenih mreža, a posebno novinari koji društvene mreže koriste kao kanale komunikacije sa javnostima što je moguće više zaštite od svih vrsta nasrtaja, a posebno uključujući – govor mržnje.

Javnost u BiH mora da shvati da se nesuglasice u demokratskim društvima rješavaju dijalogom, a ne prijetnjama, naveli su u priopćenju iz Društva novinara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close