Intervju

Drljača: Donijeti zakon da obitelji s djecom ne bi bile obespravljene u FBiH

Drljača kaže da su donošenje ovog zakona predložili jer je analiza postojećeg stanja pokazala neujednačenost vrsta materijalnih prava po županijama,.
Vijesti / Flash | 27. 02. 2019. u 15:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U skladu s predloženim rješenjima za implementaciju zakona o podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH potrebno je osigurati oko 34.000.000 KM iz budžeta Federacije BiH za dječji dodatak za oko 50.000 djece, te oko 5.700.000 KM iz budžeta kantona za novčanu pomoć porodilji koja nije u radnom odnosu za oko 1.800 korisnica.

Potvrdio je to u razgovoru za Fenu federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača uoči sutrašnjeg zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojem se treba razmatrati predloženo zakonsko rješenje u vidu nacrta.

Nužno donošenje zakona

Drljača kaže da su donošenje ovog zakona predložili jer je analiza postojećeg stanja pokazala neujednačenost vrsta materijalnih prava po županijama, različite uvjete u postupku ostvarivanja prava, nepripadnost i neprimjerenost ostvarivanja prava zaposlenih porodilja u sistemu socijalne zaštite i različite osnovice i postotka od osnovice za obračun materijalnih davanja.

Naime, zbog nemogućnosti pojedinih županija da u svojim budžetima osiguraju potrebna sredstva za ovu namjenu i da u većini županija županijski propisi nisu usklađeni sa federalnim, bilo da nisu uopće doneseni ili nisu osigurana financijska sredstva u proračunima županija, obitelji s djecom su u ovim županijama ostale obespravljene. 

''Imajući u vidu navedeno, a posebno činjenicu da je financiranje prava obitelji s djecom iz budžeta županija po važećem zakonu popraćeno ozbiljnim poteškoćama, pripremljen je Nacrt zakona, kojim je prije svega, predloženo da se iz federalnog  budžeta osigura financiranje prava na dječji doplatak, a iz proračuna županija pomoć porodiljama koje nisu u radnom odnosu'', navodi Drljača.

Financiranje iz županijskih proračuna

Ostala prava iz osnovnog paketa, kako dodaje, financirala bi se iz županijskih proračuna shodno materijalnim mogućnostima županije.

Financiranje prava na dječji dodatak iz proračuna Federacije BiH, ističe Drljača, predloženo je kao jedini način da se osigura dostupnost i ujednačenost ovog prava na cijeloj teritoriji Federacije, nezavisno od županije u kojoj korisnik ima prebivalište.

''Zakonom nije regulirano pravo na naknadu plaće porodilji u radnom odnosu za vrijeme dok odsustvuje s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta, ali Javnom politikom je jasno ukazano da trenutni način reguliranja prava na naknadu zaposlenih porodilja nije u skladu s međunarodnim standardima u ovoj oblasti'', kazao je Drkljača i naveo da se priroda ove vrste novčanih davanja ne uklapa u prirodu ostalih novčanih davanja iz sistema socijalne zaštite.

Jačanje kadrova

Javnom politikom je procijenjeno da je za provedbu predmetnog zakona potrebno ojačati kadrovske kapacitete organa i ustanova nadležnih za provedbu propisa iz područja socijalne i dječje zaštite.

''Takvim jačanjem u smislu osiguranja dovoljnog broja izvršitelja moglo bi se na adekvatan i kvalitetan način odgovoriti novim potrebama i opravdanim zahtjevima korisnika iz ove oblasti'', rekap ke Drljača.

Navodi da bi se reorganiziranjem postojećih stručnih kapaciteta u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, resornim kantonalnim ministarstvima i centrima za socijalni rad/službama socijalne zaštite osiguralo adekvatno jačanje kadrovskih kapaciteta navedenih institucija bez potrebe za velikim financijskim izdvajanjima.

Također, potrebno je postupno i sistematsko unaprjeđenje tehničkih i materijalnih uslova rada lokalnih službi za socijalnu zaštitu u Federaciji BiH, te vršiti periodičnu obuku i stručno usavršavanje djelatnika u oblasti socijalne zaštite i zaštite porodice s djecom.

''Redovnom edukacijom postigla bi se kvalitetna primjena zakonodavstva, korisnici bi dobivali pravilne informacije što bi im olakšalo i sam postupak u ostvarivanju prava. Jačali bi se individualni kapaciteti, što bi doprinijelo većoj uključenosti i iznalaženju što jednostavnijih načina za ostvarivanje prava korisnika, kao i uvezivanju sa svim relevantnim institucijama iz oblasti zaštite obitelji s djecom – zaključio je u razgovoru za Fenu federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Kopirati
Drag cursor here to close