Mostar

Dražan Knezović se smijao i govorio: Što vam je, ljudi, nisam je ubio, policija mi tovari!

Vijesti / Flash | 19. 03. 2016. u 14:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dražanu Knezoviću zvanom Gega (38) iz Mostara, heroinskom ovisniku i osuđivanom razbojniku, određen je jednomjesečni pritvor zbog sumnji da je prošlog ponedjeljka između 15.15 i 15.30 sati okrutno ubio stariju susjedu Stojku Grubišić (79) iz zgrade jednokatnice u Vukovarskoj ulici broj 8, u mostarskom naselju Rudnik, potvrđeno je jučer iz Županijskog suda, piše Večernji list BiH.

Naime, kako se smatra, iskoristio je poznanstvo i povjerenje nesretne slabopokretne umirovljenice koja ga je pustila u stan, da bi je on, nakon kraćeg razgovora, okrutno usmrtio jer mu je odbila dati traženi novac, navodi Večerenji list. Zločinu je prethodilo naguravanje te prevrtanje stola u kuhinji, a nakon toga je, sumnja se, Dražan zgrabio njezine pleteće igle sa silikonskom poveznicom i kuhinjski nož, te staricu odgurao u spavaću sobu, gdje ju je nekoliko puta iglama ubo u grudi, ali to očito nije bilo dovoljno pa je od silka napravio omču i davio je.

Prema rekonstrukciji događaja, tada je prestravljena žena pružila snažan otpor, te ga ogrebla po licu, a on joj je zatim zario nož u vrat i iz torbe uzeo skrivenih 700 kanadskih dolara (oko 1000 KM), što je Stojki za svojih ljetnih posjeta davao njezin sin koji živi u Kanadi, pa kradom napustio stan.

Žrtvu je živu posljednji put telefonski čula njezina rođakinja iz prigradskog naselja Tepčići u 15.15 sati, koju je Stojka nazvala kako bi naručila 50 litara vina za Dražanovu majku. Rođakinji je bilo čudno što je razgovor trajao tako kratko jer bi njih dvije običavale dugo razgovarati o raznim stvarima, pa ju je ona ubrzo uzalud pokušavala kontaktirati. Nitko se više nije javljao.

Dražanov otac je naknadno rekao da je njegov sin bio s njim u stanu od 14.30 do 20.30 sati, kada ih je jedna susjeda alarmirala da Stojki nije dobro, te su njih dvojica zajedno sa svojim sustanarom, nakon kucanja, ušli u otključani stan i u sobi na krevetu zatekli stravičan prizor. Otac je naknadno, također, ispričao da se dva dana ranije posvađao sa sinom kada ga je gurnuo prema staklu te se on malo ogrebao po licu.

Unatoč očevom alibiju, osumnjičenikov prijatelj iz Čitluka, također ovisnik, s kojim se prijepodne drogirao u ovom naselju, tvrdi da mu je Dražan nakon rastanka poručio da će kasnije imati novca pa će ga ‘počastiti’ heroinom. To se i dogodilo. Pozvao ga je oko 16 sati i rekao mu da dođe po njega, što je ovaj i učinio. Pri ulasku u vozilo je na Dražanu uočio svježe ogrebotine na dlanovima, oko očiju, na obrazima i čelu, a on mu je na to odgovorio da se potukao s ocem, piše Večerenji list.

Od prijatelja je zatražio da odu na lijevu obalu Neretve i u pošti razmijeni stranu valutu, pravdajući se da nema dokumenata. Prijatelj je tako za 200 CAD dobio 257 KM, da bi to isto iza 18 sati ponovili i u mjenjačnici u Čitluku. Za puta mu je Dražan rekao da se psihički ne osjeća dobro, što je iste večeri uočila i njegova djevojka, isto ovisnica, koja im se s djetetom oko 19.40 sati pridružila pri povratku do zgrade. Ona se naknadno prisjetila da je Dražan rastrešeno pričao, a prijatelj da mu je pri izlasku iz vozila rekao da, ako ga netko bude pitao u vezi s razmijenjenim novcem, kaže da ga je 'našao u kuverti na cesti'.

Još jedan ovisnik se sjetio da ga je Dražan zvao oko 17 sati i od njega tražio da nabavi 'subova' (tablete suboxson), navodeći da ne želi da ga gazda iz Trogira, gdje je radio kao kuhar u restoranu, vidi drogiranog. Dražan se ubrzo pojavio i za 'robu' mu dao 100 CAD i 150 KM. Njemu je rekao da mu je dolare poslao prijatelj iz Kanade, te sumnjičavo i neraspoloženo odgovorio na šalu vezanu uz njegove ogrebotine po licu.

Zanimljivo je da je Dražan oko 23 sata nazvao djevojku i rekao joj da je u njegovoj zgradi 'frka', da je puna policije, jer je, kako joj je objasnio, u stanu iznad njega pronađena mrtva susjeda te da ne zna je li ubijena ili se ubila. Sutradan su se ponovno čuli, nakon njegova povratka iz MUP-a, gdje je bio dao izjavu kao svjedok, a već tada joj je zvučao jako ustrašeno.

Dva dana kasnije ponovno je išao davati izjavu, a po gradu se počelo šuškati da je upravo on i ubojica, što je bila i tema večernjeg razgovora u rođakovoj kući u Ilićma.

Dok je majka plakala, Dražan se smijao i tvrdio: "Što vam je, ljudi, nisam je ubio, to mi policija želi natovariti". Rođak je tada inzistirao da ide na poligraf, a on mu je ponavljao da neće jer mu je 'jednom policija htjela pripisati 15 kaznenih djela'.

Djevojci je poslije u više navrata odgovarao da nema veze sa zločinom. Naknadno je Dražan pobudio sumnju i kod Stojkine kćeri, koja je s posla u HP Mostar i pozvala susjede upomoć, a nakon što joj se majka nije javljala na telefon. Naime, nju je upravo Dražan, dok im je oko 11 sati spornog dana u podrumu pomagao oko čišćenja bačvi u kojima je bio kiseli kupus, priupitao koju smjenu radi, a ona mu je, ne sluteći zlo, rekla - drugu.

Inače, kako je Večerenji list već pisao, Dražan Knezović zvani Gega, nezaposleni elektromehaničar, ranije je u dva navrata po nekoliko mjeseci bio u zatvoru zbog krađe i razbojstva. U međuvremenu je konobario u Mostaru i radio slične sezonske poslove u Dalmaciji, a žrvu je poznavao gotovo čitav svoj život. S druge strane, Stojka je bila majka troje djece i skromno je preživljavala od suprugove mirovine i povremene prodaje vina koje je pravila iz vinograda u Tepčićima. Istraga traje.

Kopirati
Drag cursor here to close