Više od 50 posto

Drastičan pad udjela izbornih sadržaja u medijima

Tijekom izvještavanju o izborima identificiran je također govor mržnje, koji je neprihvatljiv za medije.
Vijesti / Flash | 31. 10. 2017. u 13:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom monitoringa za Lokalne izbore 2016. godine identificiran je drastičan pad udjela izbornih sadržaja u ukupnim medijskim sadržajima. Od 2010. godine može se govoriti o padu za više od 50 posto, a prošle godine zabilježeno je samo 14,87 posto izbornih sadržaja u medijskim sadržajima.

To je istaknula generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, na kojoj su predstavljeni prijedlozi za unapređenje izbornog zakonodavstva i obaveze medija u izbornom procesu.

Konzorcij, koji čine Udruženje BH novinari i agencija Boram, utvrdili su da se izgubila edukativna i orijentacijska uloga medija u predizbornoj kampanji i da nema kvalitetnih sadržaja o predstavljanju političkih kandidata. Osjetan je, kaže, i nedostatak analitičkog pristupa.

''U prvi plan nije stavljen javni interes, već politički subjekti i predsjednici stranaka, ali ne i kandidati. Rijetko se izvještava o stranačkim programima'', ističe Rudić, dodajući da je osjetna mala zastupljenost žena kandidatkinja u izbornim sadržajima, koja je na prošlogodišnjim Lokalnim izborima iznosila tek 11 posto.

Pri izvještavanju o izborima identificiran je također govor mržnje, koji je neprihvatljiv za medije. Primjetan je i nedostatak navođenja izvora informacija, pri čemu su izostala pozivanja na analize nevladinog sektora koje su, smatra Rudić, potrebne da bi se dobila različita perspektiva problema iz različitih izvora.

Zbog utvrđenih problema predstavnici Udruženja BH novinari i Koalicije Pod lupom podržali su prijedloge Interresorne radne skupine za promjenu Izbornog zakona BiH, koje se odnose na poglavlje "mediji u izbornoj kampanji".

''U tim promjenama se drastičnije zabranjuje diskriminacija i govor mržnje u programima medija. Pojačava se princip jednakosti u besplatnim medijskim predstavljanjima na javnim RTV stanicama. Ubrzava se procedura rješavanja žalbi kod Regulatorne agencije za komunikacije. Obavezno je objavljivanje svih suprotstavljenih stavova bilo u istom programu ili u nizu drugih programa koji predstavljaju cjelinu u obradi odrađene tematike'', istaknula je Rudić.

Također, sugerirano je da se zabrani tendenciozno promoviranje interesa jedne političke stranke ili bilo koje skupine i pojedinca kao i prevladavanje jednog mišljenja kada se radi o kontraverznim političkim, gospodarskim i drugim temama od javnog značaja.

''Konzorij smatra kako ove terminološke promjene Izbornog zakona BiH stvaraju preduvjete za ujednačeno tumačenje odredbi navedenog zakona, koje ga čine jasnijim i preciznijim'', poručila je Rudić.

Član Nadzornog odbora Koalicije Pod lupom Vehid Šehić nada se kako će tijekom izbora naredne godine postići uravnoteženo predstavljanje političkih subjekata u medijima, posebno u javnim RTV servisima koji sa ostalim medijima trebaju voditi računa o interesima građana jer je "Izborni zakon za građane BiH".

Kopirati
Drag cursor here to close