Studenti šokirani

Drama u Sarajevu: Izbacuju tristo studenata iz Studentskog naselja za karantenu studenata iz Rima

Krizni stožer dao par sati da se preko tristo studenata koji žive izvan Kantona Sarajevo iseli iz Studentskog naselja Bjelave.
Vijesti / Flash | 27. 03. 2020. u 00:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje studenata Studentskog centra večeras u 19:00 informirano je o implementaciji odluke Vlade Kantona Sarajevo i Kriznog štaba FBiH da će prostorije Studentskog naselja Bjelave, točnije njegovi paviljoni 2..4. i 7. s kapacitetom 150 soba biti oslobođeni za smještaj studenata koji sutra dolaze iz Rima.

"Ovom odlukom naši studenti su realno gledajući i praktički istjerani na ulicu. Sramotan potez Kriznog štaba Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajeva, Zavoda za javno zdravstvo. Sramotan potez primarno naše države. Ostavili su par sati da se preko tristo studenata koji žive van Kantona Sarajevo iseli iz Studentskog naselja Bjelave.

Ne da se iseli, nego da se sami izbace vani, prije nego avion sleti na aerodrom u Sarajevo, jer u protivnom ako studenti ne dođu da isele svoje stvari iz studentske sobe koja je njima praktično kao stan, to će raditi uposlenici Studentskog centra. Da li je humano i korektno da uposlenici preturaju njihove lične stvari? Da li je upitno kršenje zakona o privatnosti?

Ulažemo velike napore da iskordiniramo sav proces s našim studentima, da bi sve proteklo u mirnim uvjetima. Oni nisu svjesni snage studentskog bunta. Prije ove opcije smještaja studenata iz Rima je bilo mnoštvo drugih koje su bile u opticaju i mnogo bolje.

Šta je sa Željezničkim školskim centrom u Buća Potoku, što je s hotelom Emiran, što je sa salama, dvoranama i ostalim hotelskim kapacitetima?

Ali ne, izgleda da smo mi manje vrijedni kao domaći studenti čiji roditelji novac za školovanje svoje djece ostavljaju u našoj zemlji." rekao je Kenan Velagić, predsjednik USSC-a."

Tajnik USSC-a Avdibašić najavio je drastične promjene u ponašanju studenata prema vlastima i državi.

"Ovakva odluka da se donese, pa ja ne znam tko nas vodi... Da li su ove institucije tu za nas ili za nekoga drugog? Domaći studenti koji svoj trud, znoj, zalaganje ulažu u Bosnu i Hercegovinu i koji su još uvijek odani istoj su istjerani na ulicu.

Ali ovako nam se desilo i u periodu rata, naši najbolji i oni koji su bili na prvim linijama obrane su danas mrtvi, bore se za opstanak ili su na sudu. Nikad se nismo brinuli za koga trebamo. Naši roditelji novac troše u Bosni i Hercegovini, ostavljaju desetine hiljada da bi mi mogli normalno da živimo i studiramo, a naša država nas otpiše kao "potrošni materijal". Možda mislite da smo "potrošni materijal", ali pokazat ćemo Vam da nismo.

Naši studenti su u takvoj situaciji da neki zbog udaljenosti mjesta prebivališta od Studentskog naselja, treba da krenu večeras i krše zabranu kretanja da bi sutra sigurno iselili svoje stvari. Tjerate nas da sebe i svoj život dovodimo u opasnost da bi ugodili studentima koji dolaze iz Rima. Svaka Vam čast!

Ovim činom ja kao student i građanin Bosne i Hercegovine osjećam se duboko poniženim, kao i sva moja populacija.

Spremni ste da kršite osnove Zakona o privatnosti? Spremni ste da implementirate odluku koja nema nijednu uporišnu točku kao korektna i kvalitetna?

Drago mi je, jer ćete vidjeti na što su sve studenti spremni. Svojim odlukama i načinom rada od Studentskog centra ćete napraviti ravnu nulu.

A isto tako poznavajući studente, njihove stavove i moralne vrijednosti vjeruje i nadam se da će se odsad primijetiti drastična razlika u djelovanju studenata, jer smo primorani da i mi poduzmemo. A najvljujem i pisanje otvorenog pisma ljudima koji su inicirali ovakvu odluku!

Mi studentima obećavamo da ćemo uraditi sve u našoj moći. Već od momenta kada je Velagić primio informaciju aktivno se radi na koordinaciji. Predsjednik Velagić zajedno sa  predsjednikom Studentskog parlamenta Vahidom El-Dinom poduzeo je velike korake po pitanju ovoga problema."

Kopirati
Drag cursor here to close