Akcija u 35 država

''Dragon'': U BiH uhićeno 58 osoba i oduzeto više od 32 tisuće KM

Na području 35 država realizirana operativna akcija "Dragon"
Vijesti / Flash | 17. 10. 2017. u 17:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području 27 država EU, te Norveške, Švedske, Moldavije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kolumbije i Sjedinjenih Američkih Država (DEA) provedena je operativna akcija kodnog naziva ''Dragon'' i to u periodu od 09. do 13. Listopada.

Operacija '"Dragon" je četvrta u seriji zajedničkih akcija koje provode članice EU, EU agencije i partneri pod okriljem Europola i uz podršku Eurojusta, Frontexa i Interpola, a koja je usmjerena na borbu protiv međunarodnog i organiziranog kriminala.

Operativna akcija "Dragon" je na teriitoriji Bosne i Hercegovine provedena u razdoblju od 11. do 13. listopada 2017. godine, a operativne mjere agencija za provođenje zakona su bile usmjerene na otkrivanje i suzbijanje nezakonitih migracija, kao i drugih kriminalnih aktivnosti koje prate nezakonite migracije kao što su krijumčarenje nezakonite robe, trgovina ljudima, krivotvorenje dokumenata, a ne zanemarujući sprečavanje i rasvjetljavanje drugih kaznenih djela u oblasti organizovanog kriminala.

U BiH koordinator operacije je bila Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH - odjsek za suradnju s Europolom, gdje je bio uspostavljen Koordinacijski centar za Bosnu i Hercegovinu u kojem su sudjelovalii predstavnici agencija za provođenje zakona iz BiH.

Pored Direkcije u operaciji su sudjelovali pripadnici 16 agencija za provođenje zakona i to: Državna agencija za istrage i zaštitu, Granična policija BiH, Služba za poslove sa strancijama BiH, Federalna uprava policije, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske, Policija Brčko distrikta BiH, MUP-ovi županija Federacije BiH.

Tijekom realizacije operativne akcije, agencije za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini su lišile slobode 56 osoba, te ukupno kontrolirale 39.461 osobu, 9.138 vozila, šest vlakova, 427 autobusa, 850 kamiona i 670 lokacija.

Također su zaplijenjena četiri vozila, sedam mobilnih telefona, 0,702 kg droge, 112kg duhan/cigareta, novac: 49.000RSD, 2.900USD, 13.500 EUR, te dvije SIM kartice i dvije bankovne kartice.

Agencije za provođenje zakona su inicirale pet novih istraga a koje se tiču ilegalnih migracija, krijumčarenje droge i cigareta.

Tijekom akcije "Dragon", između policijskih agencija u Bosni i Hercegovini ostvaren je visok stupanj komunikacije, koordinacije i suradnje.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH se zahvaljuje agencijama za provođenje zakona u BiH i inozemstvu koje su sudjelovale u pripremi i realizaciji ove operativne akcije, te ističe spremnost za kontinuirano poduzimanje daljnjih mjera i radnji iz njene nadležnosti u cilju suzbijanja svih kaznenih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta, priopćeno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.                    

Kopirati
Drag cursor here to close