Dobio priznanje

Dragan Čović - počasni građanin Stoca

Vijesti / Flash | 20. 07. 2017. u 06:08 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasovima vijećnika HDZ-a BiH Općinsko vijeće Stoca proglasilo je predsjednika te stranke, Dragana Čovića, za počasnog građanina općine Stolac. Tu odluku donijelo je na redovitoj sjednici Općinsko vijeće Stoca.

Draganu Čoviću sinoć je prilikom proslave Dana općine Stolac, dodijeljeno javno priznanje 'Povelja počasni građanin općine Stolac'.

Dragan Čović je uz fotografiju na svom Twitter nalogu zahvalio svim građanima Stoca.

'Hvala svim žiteljima općine Stolac. Počašćen sam.'', napisao je Čović


Ova odluka je donesena, kako su naveli ranije, jer  je Dragan Čović pomagao u financijskoj održivosti grada na Bregavi u proteklim godinama.

No, naišla je na oštro protivljenje opozicije koja smatra da Čović nije pomagao svim građanima Stoca, nego samo svojoj stranci.  

Inače, ova odluka je  prošla sa tijesnom većinom od devet glasova ''za'' i sedam glasova ''protiv''.

Za su glasovali vijećnici HDZ BiH, dok su protiv bili vijećnici Inicijative za Stolac i Hrvatske koalicije za Stolac HSP BiH-HDZ1990.

No načelnik Stoca smatra kako je ova odluka, koja je izazvala dosta kontroverzi, opravdana iznimnom podrškom Dragana Čovića financijskoj održivosti grada na Bregavi, naročito u periodu od 2005., kada je općina bila u proračunskim problemima.   

''Iz toga izađe da smo imali jednu bolju zgradu uprave, bolje ceste, kanalizaciju itd. To su sve projekti koji su podignuli standard Stoca i doprinijeli da mi bolje živimo. Temeljem toga smo mi osjetili potrebu da dodijelimo jednu povelju Draganu Čoviću'', kaže Stjepan Bošković, načelnik Stoca.

''U obrazloženju te odluke se navodi da je pokrpio neke proračunske rupe u 2005. godini iako mi smatramo da mu se to dodjeljuje iz razloga što je pomogao HDZ-u da ostane na vlasti na ovim zadnjim izborima'', smatra Haris Baljić, vijećnik Inicijative za Stolac u OV Stolac, a prenosi Federalna.ba.

Protiv je bio i vijećnik HSP-a koji, između ostalog, smatra da aktualni predsjednik jedne političke stranke ne treba biti izabran za počasnog građanina jednog mjesta.   

''Smatram da gospodin Čović nije ništa radio za stanovništvo za općinu Stolac, posebice za Hrvate. Gospodarstvo nam je na koljenima, nema novih ulaganja, mladi nam odlaze'', rekao je  Nikola Raguž, vijećnik HSP-a u OV Stolac.     

S obzirom na stanje pgospodarstva u Stocu teško da se može govoriti o zaslugama prvog čovjeka HDZ-a zbog kojih je proglašen počasnim građaninom, smatra aktivist Luka Raguž.            

''To je najsmješnije nešto što se moglo izjaviti jer znamo da je Stolac do rata imao 8.000 uposlenih, a da sada u stolačkoj općini radi svega 1000 uposlenih. Da je stolačka željezara imala 800 uposlenih, da danas ona uopće ne radi'', kategoričan je Luka Raguž, građanski aktivista.   

Brojni smatraju kako činjenica da je predsjednik HDZ-a BiH proglašen počasnim građaninom osjetljive sredine poput Stoca ne doprinosi smanjenju tenzija niti ohrabruje suživot građana te hercegovačke općine.

Kopirati
Drag cursor here to close