London

Doživotna kazna zatvora za par koji je planirao izvesti teroristički napad

Vijesti / Flash | 30. 12. 2015. u 17:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud u Londonu danas je izrekao doživotne zatvorske kazne mlađem bračnom paru koji je planirao izvesti teroristi napad za vrijeme obilježavanja desete godišnjice od terorističkog napada u tom gradu koji se dogodio u srpnju 2005. godine, javlja agencija Anadolija.

Mohammed Rehman (25) i njegova supruga Sana Ahmed Khan su zajedno radili na izradi eksplozivne naprave i u dvorištu svoje kuće testirali eksploziv.

Pod pseudonimom „Tihi bombaš“ (Silen Bomber) Rahman je na društvenoj mreži Twitter u svibnju ove godine korisnicima postavio pitanje da mu preporuče metu napada.

Londonsko Tužiteljstvo tvrdi da je par bio ''veoma blizu'' da izvede teroristički napad u Londonu. Tijekom suđenja su izneseni dokazi da su osuđeni najčešće istraživali detalje o bombaškom napadu u kojem su u Londonu 7. srpnja 2005. godine ubijene 52 osobe.

Khan je na račun supruga Rehmana uplatila 20.700 dolara kako bi mogao posredstvom interneta kupovati potrebne kemikalije za izradu eksploziva.

Sud im je odredio doživotne zatvorske kazne, prema kojima će Rehman morati odslužiti najmanje 27, a njegova supruga Khan 25 godina da bi stekli uvjet za traženje pomilovanja. On je njoj na mail slao video klipove testiranja eksploziva u njihovom dvorištu.

Par je uhićen nakon što je u svibnju ove godine objavio post na Twitteru u kojem pita za metu napada: ''Trgovački centar Westfield ili londonska podzemna mreža? Svaku preporuku ćemo cijeniti''.

Kopirati
Drag cursor here to close