Ugašeni požari

Došla kiša, vojska može odmoriti

Nakon višednevne uspješne upotrebe resursa Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u gašenjima požara širom zemlje, danas nije bilo novih zahtijeva za pomoći OS BiH u gašenjima požara.
Vijesti / Flash | 14. 04. 2020. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: OSBiH / Helikopter OSBiH

Nakon višednevne uspješne upotrebe resursa Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u gašenjima požara širom zemlje, danas nije bilo novih zahtijeva za pomoći OS BiH u gašenjima požara.

U jeku pandemije COVID-19, Oružane snage BiH sudjelovale su u operacijama gašenja požara po pozivu i u potpunoj koordinaciji sa civilnim strukturama u općinama Drvar, Tuzla, Prozor i Mostar. Požari su uspješno lokalizirani.

Pripadnici 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane OS BiH iz vojarne Rajlovac, helikopterima UH-1H iz zraka su gasili požare kod Drvara 19. ožujka, kod Tuzle 8. aprila te istoga dana drugim helikopterom na području općine Prozor, gdje su nastavili gašenje 9. i 10. travnja. Na području Mostara gasili su od petka 10. travnja, gdje je angažman završen u ponedjeljak 13. travnja.

''Svi letovi provode se uz sve potrebne sigurnosne mjere u vrijeme pandemije COVID-19. Operacije gašenja požara su se uspješno izvršavale i pored nepovoljnih meteoroloških uvjeta, jakog vjetra te teško pristupačnog terena za helikopterske nalete s korpom. Ukupno je utrošeno 41,8 sati resursa helikoptera OS BiH i izbačeno oko 120.000 litara vode'', navode iz MO BiH.

Pored toga, pripadnici 4. pješadijske brigade OS BiH u noći sa 12. na 13. travnja, ljudskim i materijalnim resursima pružili su podršku civilnim organima u gašenju i lokaliziranju požarišta na području Rujišta kod Mostara. Zajedno sa skupinom civila, pripadnicima Gorske službe spašavanja i u koordinaciji s Profesionalnom vatrogasnom jedinicom Mostar, zadatak je realiziran, i požar je stavljen pod kontrolu.

''Oružane snage BiH su potpuno tehnički osposobljene te profesionalno spremne i obučene odgovoriti na sve zahtjeve civilnih struktura, kada su požari u pitanju. Gašenje požara iz zraka predstavlja jedan od najopasnijih i najsloženijih letačkih zadataka, zbog čega su helikopteri OS BiH opremljeni specijaliziranom opremom namijenjenom za te vrste letova. Helikopterske posade OS BiH su obučene i imaju mnogo iskustva kada je riječ o gašenjima požara na lokalitetima širom Bosne i Hercegovine te ove zadatke izvršavaju u skladu s najvišim sigurnosnim standardima. Ekstremno visoke temperature, težina podvjesnog tereta i slaba vidljivost na požarištu zahtijevaju najviši stupanj osposobljenosti helikopterskih posada i besprijekornu koordinaciju posade'', navode se iz OSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close