Airbus H145M

Đorđević i Vučić lagali: Njemačka ne poklanja Srbiji vojne helikoptere

Vijesti / Flash | 07. 01. 2017. u 12:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bundeswehr neće donirati Srbiji četiri vojna helikoptera Airbus H145M, kako su tvrdili srbijanski mediji. To je rečeno DW-u u njemačkom Ministarstvu obrane.

Portal britanskog vojnog magazina IHS Janes u srijedu je, s tjedan dana zakašnjenja, izvijestio da je Srbija dogovorila nabavku devet Airbusovih helikoptera H145M – šest za vojsku, tri za policiju. U petom odlomku kratkog izvještaja doslovce piše: ''Nepotvrđeni izvještaji najavljuju da će Njemačka donirati Srbiji dodatna četiri korištena helikoptera H145M kako bi omogućila srpskim zračnim snagama da raspolažu flotom od deset ovih letjelica."

Vijest je preuzeo Tanjug, peti odlomak je prešao u naslov s upitnikom, onda su razni mediji preuzeli vijest, upitnik se negdje zagubio pa su recimo Večernje novosti naslovile ''Srbija dobiva četiri helikoptera od Nijemaca", a tabloid Informer ''Isprsili se Nijemci!"

Međutim od toga nema ništa. U Zračnim snagama Bundeswehra (Luftwaffe) je za DW neslužbeno rečeno da o donaciji pojma nemaju – a oni bi morali znati, jer u čitavoj Njemačkoj samo Luftwaffe ima ove helikoptere, prenosi Seebiz.eu.

Jedna glasnogovornica njemačkog Ministarstva obrane u Berlinu za DW službeno kaže: ''Nije planirana donacija helikoptera H145M iz flote Bundeswehra Srbiji."

I sama njemačka vojska ima tek šest ovakvih helikoptera, a još devet treba biti isporučeno do lipnja ove godine. Prvi su stigli u prosincu 2015., a s Airbusom je potpisan sedmogodišnji kasko ugovor o održavanju. Stoga nema nikakve logike u tomu da Bundeswehr nekome poklanja nove helikoptere za koje je tek obučio prve pilote. Bundeswehr je helikoptere, dodatnu opremu i održavanje platio 194 milijuna eura.

H145M je višenamjenski helikopter s digitalnim kokpitom, potpuno opremljen za noćno letenje. Može se koristiti za transport trupa, izviđanje ili kao laki borbeni helikopter. Bundeswehr ih drži u bazi u Laupheimu, svega sto kilometara zračne linije od Calwa, gdje su smještene Specijalne postrojbe komandosa. Airbusov helikopter je predviđen i za njihov transport.

U studenom prošle godine je srpski ministar obrane Zoran Đorđević spomenuo da se s Njemačkom pregovara o nabavci dva helikoptera, ali nije precizirao o kojim helikopterima se radi.

''U pitanju je poklon. Pregovaramo da dobijemo najviše moguće, da to bude dovoljan broj i za nas i za MUP." Njemačka ima više civilnih helikoptera H145 koji služe uglavnom za spasilačke misije. Ali ''poklon'' definitivno neće biti verzija H145M.

Inače, srpski političari često sami unose zabunu kada paušalno govore o ''njemačkim helikopterima". Tako je premijer Aleksandar Vučić, govoreći o nabavci Airbusovih letjelica, svo vrijeme govorio o ''njemačkim helikopterima".

Airbus je zapravo kompanija u kojoj Njemačka i Francuska imaju po 11,1 posto vlasništva, a Španjolska 4,2 posto. Time ove tri zemlje raspolažu pravom veta na poslovne odluke.

Kopirati
Drag cursor here to close