Izglasana Rezolucija

Donijeti državni zakon o zabrani negiranja genocida

Ovom rezolucijom, Zastupnički dom poziva zastupnike i izaslanike u oba doma Parlamentarne skupštine BiH da usvoje zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih zločina te slavljenje zločina i zločinaca.
Vijesti / Flash | 13. 05. 2019. u 21:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izglasao je na izvanrednoj sjednici, na inicijativu više udruženja žrtava rata, Rezoluciju povodom presude MKSJ Radovanu Karadžiću.  

Ovom rezolucijom, Zastupnički dom poziva zastupnike i izaslanike u oba doma Parlamentarne skupštine BiH da usvoje zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih zločina te slavljenje zločina i zločinaca.  

Poziva i ostala parlamentarna tijela na državnoj, entitetskoj i kantonalnoj razini da donesu rezolucije kojima će potvrditi stavove iz rezolucija Europskog parlamenta, a vlasti Republike Srpske da ukinu odluku o davanju imena Radovana Karadžića Studentskom domu na Palama. 

Narodnu skupštinu RS-a je Zastupnički dom pozvao da ukine odluku o dodjeli odlikovanja za Karadžića i druge osobe osuđene za genocid i ratne zločine.  

Zastupnički dom Parlamenta FBiH nalaže predsjedavajućem Elviru Karajbiću da izglasanu rezoluciju proslijedi Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Narodnoj skupštini  RS-a i drugim parlamentarnim odnosno skupštinskoj razini.  

U preambuli Rezolucije stoji da se ona donosi uzimajući u obzir zahtjev 12 udruženja žrtava, rezolucije Europskog parlamenta od 7. srpnja 2005., 15. siječnja 2009. i 9. srpnja 2015., Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Europske unije i Bosne i Hercegovine od 16. lipnja 2008., rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 827 od 25. svibnja 1993., 1551 od 9. srpnja 2004. i 1575 od 22. studenog 2004. 

Nakon izglasavanja Rezolucije, izvanredna sjednica Zastupničkog doma je okončana, a potom započela naredna o stanju sigurnosti u FBiH povodom najava iz Republike Srpske o formiranju rezervnog sastava policije.

Kopirati
Drag cursor here to close