Molitva za šest haških optuženika

Don Ante: Molit ćemo se da presuda bude pravedna

Prlić i ostali su u provostupanjskoj presudi pred Haškim sudom osuđeni za zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tijekom rata u Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Flash | 28. 11. 2017. u 11:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Šestorka očekuje presudu

Molitva za šest haških optuženika, bivših čelnika Herceg-Bosne najavljena za večeras u Katedrali u Mostaru izazvala je oštre reakcije u javnosti.

Kritičari smatraju da se radi o zloupotrebi vjere u političke svrhe. Prlić i ostali su u provostupanjskoj presudi pred Haškim sudom osuđeni za zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu smatra da je organiziranje molitve za Prlića i druge izdaja vjere, piše Patria.

"Trebali bi da organiziraju skup za žrtve. Vjera služi istini i dobru, a ne nekom navijaju. Ovdje se radi o instrumentalizaciji vjere i pretvaranju vjere u instrument nacionalne politike, a to je ništa drugo nego izdaja vjere", kazao je fra Babić, govoreći o organiziranju molitvenog skupa za haške optuženike.

S druge strane, don Ante Brajko iz Mostarske katedrale ne vidi ništa loše u molitvenom skupu zakazan za utorak navečer. Ne radi se, kaže, o političkom već o vjerskom skupu. Molitva u katedrali se organizira svaku večer, pa tako će biti i u utorak, kada se će se moliti za Prlića i ostale.

''Mi ćemo se moliti da presuda bude pravedna. U prvom redu jer su to pripadnici našeg naroda. Reći ćemo: 'Neka Sud bude pravedan', a naravno, kada se molim, molit ću da ih Sud i oslobodi, iako naravno, mi ne određujemo što će se dogoditi'', kaže don Brajko u komentaru za agenciju Patria.

''Uvijek se treba moliti. Treba se moliti za one koji su grješnici, da se preobrate. Isus kaže da se treba moliti i za svoje neprijatelje'', dodaje.

Na pitanje kako gleda na žrtve, don Brajko kaže da je ''jasno da zločin osuđuje, i nikada ga nije pravdao, ali, dodaje, ''zločin ipak nekome treba dokazati prije nego ga se osudi''.

''Samo Bog ima pravedan sud, a ljudi mogu pogriješiti u presudama'', kaže don Brajko.

''Mi se molimo uvijek i za žrtve. Jer, kada se misa prikazuje uvijek kažemo: 'Sjeti se Gospodine svih koji su umrli'. Jer, Isus nije umro samo za kršćane, već za cijeli svijet, i to je temeljna postavka. Osim toga, svako ko čini zlo prema čovjeku on je neprijatelj'', zaključuje don Brajko.

Haški sud 29. studenog donijet će drugostupanjsku presudu u predmetu protiv bivšeg premijera Herceg-Bosne Jadranka Prlića i još petorice nekadašnjih dužnosnika i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Prvostupanjska presuda u ovom predmetu donesena je 29. svibnja 2013. godine, nakon čega su sve strane uložile žalbu. Prvostupanjskom presudom Haški sud osudio je šestoricu dužnosnika Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora za ratne zločine. Jadranko Prlić tada je osuđen na 25 godina zatvora, a bivši ministar obrane Bruno Stojić na 20 godina.

Zapovjednici Glavnog stožera HVO generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

Poziv na večerašnji molitveni skup u Mostaru uputila je Udruga ''Hrvatsko srce nade'', ''Odjel za branitelje HVO-a Domovinskog rata HNS-a'' i ''Zaklada za pružanje pravne pomoći HVO-a''.

Kopirati
Drag cursor here to close