Političko preslagivanje

Domoljubna koalicija: Vjerujemo u parlamentarnu većinu, jaču i čvršću vladu

Vijesti / Flash | 14. 06. 2016. u 15:42 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sastanka predstavnika stranaka koje čine Domoljubnu koaliciju održanog u sjedištu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) poručeno je kako su akteri današnjeg sastanka složni u opozivu Tihomira Oreškovića i sastavljanju nove većine na čelu sa mandatarom Zdravkom Marićem, javlja Agencija Anadolija.

Potpredsjednik HDZ-a Domagoj Milošević izjavio je kako je Domoljubna koalicija jedinstvena u svojim stavovima i potezima koje će u sljedećim danima i tjednima činiti.

Milošević ja najavio kao prvi korak izglasavanje nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću u Saboru te kako su u koaliciji složni da novi mandatar bude Zdravko Marić, aktualni ministar financija i nestranačka osoba u vladi. Milošević je poručio kako u Saboru postoji većina koja će Marića podržati u sastavljanju nove Hrvatske vlade koja će, rekao je, efikasnije provoditi reforme, i osigurati bolji život hrvatskim građanima.

On ističe kako Hrvatska nema vremena izgubiti šest do 12 mjeseci na nove izbore te kako je sasvim legitimna europska praksa sastavljanje nove većine nakon pada vlade.

Istaknuo je kako su svi dobrodošli u novu većinu, i manjinski zastupnici i bivši članovi Mosta.

„Vjerujemo u parlamentarnu većinu, jaču i čvršću vladu“, izjavio je Milošević.

Krešimir Beljak, predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS), poručuje kako Orešković nema izborni legitimitet biti hrvatski premijer te kako će HSS-ovi zastupnici glasati za njegov opoziv. naglasio je kako je Marić za razliku od Oreškovića, radio u Hrvatskoj kao pomoćnik ministra i ima puno više legitimiteta.

„Dajemo HDZ-u palicu u ruke da krene u skupljanje nove parlamentarne većine i nadamo se da će u tome uspjeti“, poručio je Beljak.

Predsjednik Hrvatsko socijalno liberalne stranke (HSLS) Darinko Kosor je istaknuo kako stanje u Hrvatskoj nije dobro te kako 80 posto građana nije zadovoljno situacijom. Naglasio je kako je na zastupnicima većine stoga sastaviti novu Hrvatsku vladu ili raspisati nove izbore. Poručio je kako će se ta pitanja razriješiti u narednih desetak dana i kako je prvi korak četvrtak i izglasavanje nepovjerenja Oreškoviću.

Domoljubna koalicija ima postojećih 68 glasova, a za saborsku većinu trebat će im 76 saborskih zastupnika.

Kopirati
Drag cursor here to close