Obustavljena procedura

Dom naroda nije odobrio nove Zakone o MIO i igrama na sreću

Vijesti / Flash | 01. 06. 2017. u 11:15 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije podržao prijedlog novog federalnog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Na današnjoj sjednici Doma, za ovaj zakon se izjasnilo 13 izaslanika, pet je bilo protiv, a 18 suzdržano. Podršku su dali izaslanici koji su ujedno članovi Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost, dok su iz stranaka predvođenih Hrvatskom zajednicom BiH uglavnom bili suzdržani.

Izaslanici koji su članovi Socijaldemokratske partije BiH nisu željeli glasovati jer tvrde da je današnja sjednica Doma zakazana mimo Poslovnika. Pošto je ona zapravo nastavak zasjedanja prekinutog 27. travnja, morala je, po Poslovniku, biti zakazana najdalje 15 dana od prekida, što se nije dogodilo.

Predloženi zakon o MIO prihvatio je ranije Zastupnički dom, ali je današnjim odbijanjem u Domu naroda, njegova procedura obustavljena.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću nije dobio većinsku podršku izaslanika na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Prethodno na ovoj sjednici podršku nije dobio ni predloženi novi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, a izaslanici koji su ujedno članovi Socijaldemokratske partije BiH nisu htjeli glasati ni o jednom od ta dva akta.

Oni su odmah po otvaranju sjednice kazali da se neće izjašnjavati ni o jednoj točki dnevnog reda već samo sudjelovati u raspravi jer smatraju da je sjednica zakazana mimo Poslovnika. Pošto je ona zapravo nastavak zasjedanja prekinutog 27. travnja, morala je biti zakazana najdalje 15 dana od prekida, ali se to nije dogodilo, kazali su iz SDP-a.

Za razliku od prethodna dva akta, većinom glasova je na današnjem zasjedanju odobren Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close