Širokobriješki dom

'Marija naša nada' u štrajku: ''Preumorni smo od priča''

Od ponedjeljka aktivnost Doma zagušena, te ne rade sa djecom, što roditelji podržavaju.
Vijesti / Flash | 19. 08. 2019. u 13:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nema nikakve perspektive i svijetle točke na kraju tunela koja ukazuje da će se bilo što riješiti'', rečeno je za Bljesak.info iz Doma za djecu s poteškoćama u psihičkom i/ili fizičkom razvoju ''Marija-Naša Nada'' Široki Brijeg koji se trenutno nalazi pred gašenjem te je u ponedjeljak stupio u štrajk.

Dom je osnovalo više domaćih i stranih nevladinih organizacija, a upravo je kompleksna vlasnička struktura dovela do trenutnog položaja te ustanove, jer su se financirali su se putem različitih donacija i grantova.

Do problema je trebalo doći kad-tad

Od ponedjeljka aktivnost Doma zagušena, te ne rade sa djecom, što roditelji podržavaju.

Djelatnici, tvrde za Bljesak.info iz Doma, imaju isplaćenu svibanjsku plaću, dok su u lipnju dobili isplatu osnovice plaće bez doprinosa. Mjesečne potrebe Doma su oko  60 tisuća maraka te trenutno iznose oko 120 do 150 tisuća KM.

Ističu da problemi traju određeni niz godina tako da je, tvrde, logičkim slijedom događaja, prije ili kasnije, trebalo doći do problema.

Zaposlenici koji tu rade dolaze iz različitih dijelova Zapadnohecegovačke te susjednih županija, a određeno vrijeme na posao dolaze o svom trošku.

Ljubav prema djeci

''Već neko vrijeme radimo besplatno, ljudi su za ljubav te djece dolazili na posao o svom trošku, sada je prošlo preko ruba čaše'', rečeno je iz Doma.

Domu je do sada financijsku podršku pružao Grad Široki Brijeg te županija i gospodarski subjekti. Oni, prema tvrdnjama iz doma, nisu bili u mogućnosti podržati njegov razvoj i proširenje.

''Povećao se broj štićenika, u odnosu na te prethodne godine, jer se u međuvremenu centar razvio. Nitko to nije u stanju od vlasničke, pratiti financijski razvoj, jer sa svakim razvojem dolazi do većih troškova'', rekli su za Bljesak.info.

Posjeta gradonačelnika

U ponedjeljak ih je posjetio širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević kako bi dobio uvid u stanje Doma. Od Grada, tvrde, redovito dobivaju 6.000 maraka mjesečno. Tu je i Županija koja ih također sufinancira, tako da od njih dobivaju 140 tisuća maraka godišnje, a za kompletiranje cijele godine potrebno je cca 750 do 800 tisuća KM.

U širokobriješkom Domu obavljaju se fizioterapijske usluge, čime se, kako kažu, uveliko rasteretila mostarska bolnica.

''Mi u velikoj mjeri rasterećujemo SKB Mostar. Sve fizijatrijske usluge, da ne bi djeca ove županije dolazila u Mostar, mi to uz minimalnu participaciju koju smo uveli roditeljima od 10 maraka, već sedmu godinu'', rekli su za Bljesak.info iz Doma.

Umorni od priča

Djelatnici Doma se nadaju nekom konkretnom rješenju njihovih problema, ali navode da su preumorni od priča. Dodaju da njihov kadar, koji je školovan te posjeduje radno iskustvo lako može pronaći novi posao u državi ili inozemstvu.

U pismu djelatnika kojeg su u ponedjeljak uputili Upravnom vijeću Doma stoji da ovo nije prvi put da se nalaze u ovakvoj situaciji te da očekuju pronalazak dugoročnog rješenja.

''Završetkom našeg odmora 19.8.2019. godine ulazimo u još jedan mjesec neizvjesnosti što nije prvi put u posljednje vrijeme te smo od navedenog datuma jednoglasno odlučili prestati s radom dok se ne pronađe kvalitetno i dugoročno rješenje. Nadamo se da do ove situacije ipak neće doći i da ćemo ne ometano nastaviti s radom'', naveli su.

''U travnju tekuće godine održan je sastanak s Predsjednicom Uprave poslije kojeg su svi članovi Uprave upoznati s našom problematikom. Kako se nakon tog perioda ništa konkretno nije uradilo dana 26.07.2019.godine ponovno se javljamo službenim priopćenjem predstavnicima Uprave (Međunarodno kumstvo HZHB, Grad Široki Brijeg, Udruga Mir i
Dobro te Fondacija Don Carlo Gnocchi-Italia).

Ono čemu težimo jeste dugoročno i sustavno rješenje financiranja Centra na zadovoljstvo kako nas djelatnika tako i roditelja djece tj. samih štićenika'', naveli su u priopćenju javnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close