Nema panike

Kineski turisti iz Wuhana zdravi idu za Sarajevo

Kineski turisti su nakon zdravstvene kontrole na GP Doljani nastavili svoj put prema Sarajevu
Vijesti / Flash | 27. 01. 2020. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pacijenti su pregledani, svi su zdravi. Nema nikakvih smetnji za nastavak daljnjeg puta'' kazao je za Bljesak.info  Davor Pehar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Da je kontrola kineskih turista provedena prilikom ulaska u BiH na  graničnom prijelazu Doljani potvrdila je za Bljesak. info i Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BIH.

"Grupa od 29 kineskih turista oko 9.50 sati stigla je na granični prijelaz Doljani. Službenici Zavoda za javno zdravstvo i njihov epidemiolog proveli su zdravstvenu kontrolu, a pripadnicni Granične policije kontrolu putovnica", kazala je.

Foto: Bljesak.info /  Doljani: Provedena zdravstvena kontrola turista iz grada Wuhana
Foto: Bljesak.info /  Doljani: Provedena zdravstvena kontrola turista iz grada Wuhana

Naime, u nedjelju je u Neum stiglo 29 turista iz Kine, od kojih 18 iz grada Wuhana odakle je potekao koronavirus i vozač autobusa iz Hrvatske koji su u ponedjeljak iz Neuma krenuli za Sarajevo.

Djelatnici Granične policije BiH od Federalnog ministarstva zdravstva dobili su predložene mjere prilikom kontrole putnika koji ulaze u našu zemlju iz država gdje je zahvaćena pandemija na koji način odreagirati prilkom kontrole

''Službenici su iz zavoda dobili maske i rukavice za jednokratnu uporabu koje će se koristiti prilikom pregleda njihovih putnih isprava'', kazala je.

Vican navodi da će se na isti način pristupiati prema svim putnicima Kine iz zahvaćenih područja.

Inače, Zavod za javno zdravstvo izdalo je preporuke za putnike za smanjenje rizika od prijenosa koronavirusa.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez ranije je u izjavi novinarima kazao kako nema mjesta za velikom brigom zbog dolaska kineskih državljana u Bosnu i Hercegovinu jer je Koordinaciono tijelo aktivirano i prati se situacija.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH dodali su da su i radnici angažirani na izgradnji autoceste na koridoru Vc kod Čapljine pod pojačanim nadzorom.

Ravnatelj zavoda dr. Davor Pehar rekao je da nema mjesta panici.

Ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić dodao je kako su veliki bolnički centri već poduzeli potrebne mjere za pojavu koronavirusa.

"Mi smo zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH već poduzeli preventivne mjere. Svi veći bolnički centri osigurali su prostore koje bi bilo izoliorane u slučaju da se pojave slučajevi novog koronavirusa", rekao je ministar Mandić.

Gradonačelnik Wuhana, epicentra epidemije koronavirusa koja je dosad usmrtila 56 osoba, a zaraženo je više od 2000 u Kini, rekao je u nedjelju da očekuje novih 1000 oboljelih.

Sposobnost širenja koronavirusa sve je veća i očekuje se da će se broj zaraženih povećavati, objavilo je u nedjelju nacionalno kinesko povjerenstvo za zdravlje u trenutku dok je više od 2000 osoba širom svijeta zaraženo, a 56 osoba preminulo je od bolesti.

Nacionalni povjerenik za zdravlje Ma Xiaowei na konferenciji za novinare kazao je kako su znanja o tom virusu ograničena. Po njegovim riječima inkubacija se kreće od jednog do 14 dana, a virus može zaraziti druge i tijekom tog razdoblja što nije bio slučaj sa SARS-om, koji je također uzrokovan koronavirusom poteklim iz Kine i koji je ubio gotovo 800 osoba u svijetu 2002. i 2003. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close