AP

Dolazak zime - teško vrijeme za migrante u BiH

U izvještaju AP opisuje da se noću migranti skupljaju oko logorske vatre kako bi se ugrijali i pripremali hranu, te da su mnogima od zime poplavile šake i da ne znaju šta da rade.
Vijesti / Flash | 20. 11. 2018. u 07:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dolazak zime nagovještava težak period za migrante koji su zaustavljeni na granici BiH sa Hrvatskom, na putu ka zemljama zapadne Europe, piše AP.

Agencija podsjeća da u periodu pada temperature i dolaska zime stotine migranata provodi vrijeme u improviziranim kampovima u kojima nema grijanja, niti zatvorenih objekata i da se jedan takav kamp nalazi se u gradu Velika Kladuša, na sjeverozapadu BiH, samo jedan kilometar od strogo čuvane granice. 

Siromaštvo


"Nakon dugog putovanja, mnogi migranti nemaju obuću za zimu, tople čarape, kape ili rukavice, te se umotavaju u deke, tako da im se jedva vidi lice. U vrijeme ručka dobijaju tople obroke, koje im donose humanitarne grupe, a jedu među šatorima od najlona, konopaca i kartona", navodi AP. 

U izvještaju AP opisuje da se noću migranti skupljaju oko logorske vatre kako bi se ugrijali i pripremali hranu, te da su mnogima od zime poplavile šake i da ne znaju šta da rade. 

AFP je krajem listopada objavio da BiH pokušava da pred zimu izbjegne humanitarnu krizu, usljed dolaska tisuće migranata na putu ka EU u ovu zemlju, koja je i sama suočena sa svojim ekonomskim i političkim problemima. 

Francuska agencija navodi da je BiH, koju opisuje kao siromašnu balkansku zemlju, postala česta stanica na novoj ruti kojom migranti, bježeći od ratova i siromaštva u Aziji, Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku nastoje domoći EU. 

'Robusna zemlja'


U izvještaju se podsjeća da je na putu ka Hrvatskoj, koja je članica EU, kroz ovu "robusnu zemlju" ove godine prošlo više od 20.000 migranata, da BiH nerado prima nove migrante, te da se sporo odvija proces otvaranja prihvatnih centara. 

Agencija UN za izbjeglice upozorila je da se, nakon što je otvaranjem dva nova prihvatna centra dupliran broj kreveta za migrante, van centara u BiH nalazi još više od 1.000 njih, što znači da bi sa dolaskom zime i prvog snijega situacija mogla pretvoriti u humanitarnu tragediju. 

Mnogi migranti žive u šatorima ili napuštenim objektima u Bihaću, gradu na sjeverozapadu zemlje koji im je postao baza u namjeri da pređu granicu sa Hrvatskom. 

Peter van der Auveraert iz Međunarodne organizacije za migracije izjavio je da je "sreća što su do sada bili blagi vremenski uvjeti". 

On je rekao da je cilj osigurati sklonište za oko 3.700 ljudi, koji su "u prolazu", a ne osiguravanje stalnog smještaja. 

Migranti se odbijaju vratiti u migrantski kamp u Velikoj Kladuši i žele da što prije dođu do granice sa Hrvatskom.  Mnogi su se u listopadu sukobili s policijom, jer im službenici nisu dozvolili da prođu, piše agencija i dodaje da oni koji su nadomak EU nisu zainteresirani za povratak, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close