Deblokada

Dogovor je pao: Prosvjednici se razilaze, kamioni kreću na deponiju!

Kako Bljesak.info doznaje predstavnici grada su se dogovorili s prosvjednicima, te kamioni s otpadom kreću s istovarom na J.P. Deponija d.o.o u 11 sati.
Vijesti / Flash | 20. 06. 2019. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi sastanak mostarskog gradonačelnika i mještana sjevernog dijela Mostara urodio je plodom.

Kako Bljesak.info doznaje predstavnici grada su se dogovorili s prosvjednicima, te kamioni s otpadom krenuli su s istovarom na J.P. Deponija d.o.o u 11 sati.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić iskazao je zadovoljstvo što se postigao dogovor.

''Moram iskazati zadovoljstvo da smo dogovorili određene stvari s mještanima kojih je jutros bio veliki broj na sastanku.  Mi smo kroz taj dogovor napravili jedan akt čija je suština da se deponija odmah pusti, a da ćemo zajednički raditi na iznalaženju nove lokacije uz pomoć svih razina vlasti koje su po svojoj nadležnosti odgovorne da se to pitanje razriješi'', kazao je Bešlić.

Tim stručnjaka

Objasnio je da će se formirati jedan tim koji će imati predstavnike lokalnog stanovništva i bit će sačinjen od ljudi stručnjaka koji se bave ovom problematikom s razine grada, županije i federacije. 

''Naš zahtjev je da se uputi pismo višim razinama vlasi i da se donese tko će biti u tom timu. Najlogičnije je da gradonačelnik svojom odlukom, na temelju odluka županijskie i federalne vladi, sačini tim koji će početi odmah s radom. Taj tim ima obvezu da sagleda sve mogućnosti gdje kako i na koji način da se počne odlagati otpad na novoj lokaciji u gradu Mostaru'', rekao je Bešlić.

Mostarski gradonačelnik dodaje, da je uradio sve što je i obećao ranije, bez obzira na to što nije potpisan dokument.

''Poslali smo inicijativu Vladi FBiH za izmještanje postojeće deponije i Vladi HNŽ-a smo poslali isti dokument. Poslali smo federalnoj inspekciji da kontrolira rad svega onoga što smo rekli da se ne vozi dakle animalni i medicinski otpad. Izdali smo nalog inspekciji grada za kontrolu svih onih koji se bave prometom mesa i mesnih prerađevina da vidimo s kim imaju ugovor i tko to radi, jer u BiH ima ovlaštenih kuća koje to mogu raditi, međutim da provjerimo poštuje li se to. Županijskom ministarstvu i inspekciji koji su nadležni za pitanje medicinskog otpada naređeno je da isto to urade i kontroliraju'', kaže Bešlić dodajući da je ono što je važno reći da Grad nije protivnik, nego  da ima skraćene mogućnosti pošto se radi o regionalnoj deponiji.

Regionalna deponija

Inače, regionalna deponija je kako objašnjava, u strategiji BiH određena u svim dokumentima počevši od prostornog plana grada, pa županije i Federacije.

''Ovo rješenje neće biti jednostavno, jer iznaći novu lokaciju i izmijeniti prostorne planove Federacije županije i grada zahtjeva vrijeme,  onda treba izraditi i projektnu dokumentaciju pa tek onda tražiti sredstva da se to napravi'', dodao je gradonačelnik, moleći sve da se poštuje dogovor.

''Moja bi molba bila da se poštuje sve što smo dogovorili sa svake strane i mislim da će situacija biti još bolja. Mještani su iznijeli i druge lokalne probleme, ja sam kao gradonačelnik obećao da ću idući tjedan doći i obići te probleme, te da ćemo zajedno tražiti rješenje da se ti problemi otklone'', poručio je Bešlić.

Rokovi bili problem

Nijaz Hodžić, predstavnik inicijative građana 'Jer nas se tiče', mještanin i jedan od inicijatora prosvjeda ispred J.P Deponije d.o.o., na lokaciji Uborak potvrdio je da je današnji sastanak završen uspješno, te se nada da će se poštovati sve što je dogovoreno.

''To nam je najvažnije, tj. da na Uborku ne bude novih deponija i jama. Nas trojica smo u inicijativi, nadam se da ćemo napraviti širi tim i da će se što prije riješiti problem, da se uđe u nove investicije i u jedan novi program odlaganja i reciklaže. Govorili smo o problemima koje imamo i oko deponije, nadam se da će pomoćnici gradonačelnika to ozbiljno shvatiti da to riješimo. Jer oko deponije ima puno problema, nadam se da ćemo to očistiti, kao što ćemo očistiti i grad od smeća, da i se ovdje oko kontjenera i deponije očisti i dezinficira. Uputit će se zahtjev i inspekcijskim službama, da se to sve uradi u što kraćem roku'', kazao je Nijaz Hodžić.

Inače, ova blokada je dugo potrajala zbog toga što se predstavnici inicijative s gradskim predstavnicima nisu mogli dogovoriti oko rokova. No kažu da očekuju žurno formiranje tima, a i predstavnici inicijative koji budu u tom timu imat će mogućnost pregledavati i cjelokupni rad inspekcije.

 

Omer Hujdur, također jedan od članova inicijative građana''Jer nas se tiče'' poručio je da ako se dogovori ne budu poštovali, građani će se opet organizirati.

''Ovo što imamo jeste nešto, ispratit ćemo hoće li se držati odgovora, znači čekat ćemo taj deveti mjesec, kada bi trebalo doći do produženja okolišne dozvole. Izaći ćemo svi kada bude javna rasprava i reći ćemo ne! To nam je jedna od opcija u koju se ja uzdam. Generalno nisam zadovboljan ovim ali to je sve što smo mogli u ovom momentu'', poručio je Hujdur.


Podsjetimo, mještani okolnih naselja 10. lipnja blokirali su odlagalište, zahtijevajući da se istraži što je sve proteklih godina deponirano na J.P. Deponija, na lokaciji Uborak te da se ova deponija izmjesti i hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema. Inače, za vrijeme blokade, kako doznajemo, na gradskim ulicama se nakupilo oko 1500 tona smeća.

 Inače, za večeras u 20 sati ''kod kapije'' ispred deponije će se okupiti građani, koji će napraviti udrugu kako bi mogli i pravno djelovati.

Kopirati
Drag cursor here to close