Transparency International

Dodiku još jedna kaznena prijava zbog prisluškivanja oporbe

TI BiH napominje "da je ovoga puta Milorad Dodik bez prikrivanja priznao da uspostavlja elemente totalitarne države nezakonitim prisluškivanjem svojih političkih protivnika.
Vijesti / Flash | 21. 05. 2020. u 11:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je kaznenu prijavu Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika zbog postojanja osnova sumnje da je kao službeno lice izvršio kazneno djelo Neovlašćeno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje.

Dodik je na 13. posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske za govornicom izjavio da sluša telefonom predstavnike oporbe, da svaka vlast sluša oporbu, te je prepričao sadržinu telefonskih razgovora članova oporbe. Izjavio je i da mu sve to dostavlja ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, te je od njega tražio potvrdu svojih navoda.

Nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija spadaju u red posebnih istražnih radnji, te je za njihovo preduzimanje potrebno sudsko odobrenje. To je kazneno-procesni institut koji se primjenjuje pod izuzetnim okolnostima, i u kojem član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nema nikakve nadležnosti, kao ni entitetski ministar unutarnjih poslova, priopćeno je iz TI BiH, prenosi N1.

"Pored toga, Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OBA) je odgovorna za prikupljanje obavještajnih podataka u vezi sa prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine, i ona takve podatke može dostavljati Predsjedništvu BiH (kolektivno). Ovi podaci se mogu odnositi na prijetnje po sigurnost, kao što su terorizam i organizirani kriminal, te se svakako ne smiju odnositi na oporbeno političko djelovanje. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske nema nadležnosti u pogledu prikupljanja obavještajnih podataka, te zato zabrinjava izjava Milorada Dodika da podatke iz nadziranih razgovora dobija od ministra unutarnjih poslova Dragana Lukača. Ovo nije prvi put da Milorad Dodik prijeti u svojim političkim govorima. TI BiH je već podnosio kaznen prijave protiv njega zbog izjava u nastupima i na stranačkim skupovima u izbornoj kampanji za Opće izbore 2018.godine, a u kojima su iznesene prijetnje umirovljenicima, zdravstvenim radnicima, radnicima RiTE Gacko i dugima biračima, s ciljem pridobijanja podrške na izborima. Do danas nijedno tužiteljstvo nije otvorilo istragu protiv njega", navode iz Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH).

TI BiH napominje "da je ovoga puta Milorad Dodik bez prikrivanja priznao da uspostavlja elemente totalitarne države nezakonitim prisluškivanjem svojih političkih protivnika. Tužiteljstvo BiH pored navoda o neovlašćenom prisluškivanju predstavnika oporbe mora istražiti i navode koji upućuju na to da su u BiH stvorene paraobavještajne strukture kojima rukovodi entitetski ministar policije Dragan Lukač".

Kopirati
Drag cursor here to close