Mehanizam

Dodika na sastanak natjerala Merkel

Vijesti / Flash | 04. 08. 2016. u 07:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sastanak (s Izetbegovićem,op.ur.) je organizirao veleposlanik Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark, a u logistici tog sastanka sudjelovali su mnogi iz Europe koji su me osobno pozivali, od gospodina Hahna, Lajčáka, do kontakta s Uredom njemačke kancelarke Merkel, da se sastanak održi. Imajući na umu te autoritete, ja sam pristao na taj razgovor. Nisam htio ići u federalno Sarajevo, ni na Vlašić i prihvatio sam da to bude Istočno Sarajevo'', izjavio je u intervjuu za Večernji list Milorad Dodik.

Istaknuo je kako su na sastanku bila dominantna dva pitanja - Jedno je pitanje MMF-a koje je, kako kaže Dodik, što se tiče RS-a, davno riješeno.

''Bošnjaci u ulozi Zvizdića i Novalića su smatrali, ili im je netko drugi to sugerirao, da je problem za RS nepotpisivanje aranžmana. No, mi smo im svejedno poručili - ako vama nije stalo, nije ni nama do MMF-a'', rekao je Dodik dodavši kako podržava sve zahtjeve Hrvata te da je uputio pismo hrvatskom i bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću i Bakiru Izetbegoviću s jasnim formulacijama izmjena članaka sporazuma u kojima bi županije dobile identičnu poziciju na državnoj i entitetskoj razini, što je bila glavna zamjerka hrvatske strane.

''Sve što predlože predstavnici Hrvata, uključujući jasnu ulogu županija u Mehanizmu koordinacije, predstavnici vlasti u RS-u i ja podržavamo. Nije bilo potrebe za ovako snažnom reakcijom oko nedjeljnog sastanka'', izjavio je za Večernji list Milorad Dodik.

Za Glas Srpske Dodik je pak rekao kako ne bi trebao biti problem ako Hrvati smatraju da još nešto treba ugraditi u mehanizam koordinacije, kako bi županije bile uključeni u odlučivanje.

''U mehanizmu koordinacije se treba i mora pratiti ustavna struktura BiH i ne vidim razlog da takve primjedbe ne budu prihvaćene i ugrađene u njegov konačan izgled", rekao je Dodik i dodao kako vjeruje da se vrlo brzo može izaći iz trenutne situacije u kojoj su se pojavile nesuglasice u vezi s rješenjem za mehanizam koordinacije.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da na sastanak nije išao da radi protiv nekoga trećeg, pogotovo ne u vezi s pozicijom u BiH, jer je to za svakog loše.

''Bilo je teško odbiti taj poziv i ignorirati ga. Nisam ja taj koji je birao sudionike sastanka. Nisam znao niti sam imao bilo kakvih naznaka da postoji neki problem, ali nisam ni pokušao devastirati ili umanjiti značaj sastanka iz pozicije koju sam imao", istaknuo je Dodik.

Podsjetio je kako mehanizam koordinacije, usvojen u siječnju ove godine u Vijeću ministara BiH, na koji je Republika Srpska imala primjedbe, ne bi ni bio usvojen da za njega nisu glasovali hrvatski ministri iz HDZ-a BiH.

"Razumio sam da je, prije svega, HDZ suglasan s mehanizmom koordinacije koji je usvojen u siječnju. Kasnije je i sam Čović govorio o tome da treba sjesti i vidjeti o čemu se radi i koje su primjedbe", rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close