Propali diplomat

Dodik: Želim Inzku još nekoliko mjeseci ove plaće i da zajedno zatvorimo OHR

Vijesti / Flash | 24. 12. 2016. u 16:12 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko sinonim jedne propale međunarodne politike i plaćenik koji se dodvorava sredini u kojoj se nalazi, što govori o njegovom licemjerju.

"Razmišljao sam da ne reagiram na te izjave navodnog velikog diplomata i međunarodnog činovnika, ali gluposti koje iznosi tamo gdje se nalazi, uvijek prilagođene izjave, apsolutno ne ostavljaju čovjeka mirnim da o tome progovori", reko je Dodik Srni.

On je naveo da se Inzko, kada govori za hrvatske medije dodvorava Hrvatima, dok im je u BiH nanio ogromne probleme zato što je pokušao da izmjenama na razini Federacije BiH kreira vlast koja nije u interesu hrvatskog naroda, a u Mostaru godinama ne uspijeva ništa da učini.

"Međutim, to ga, kao svakog onog tko nema nimalo stida i koji se ne osvrće na ono što je uradio, nije spriječilo da se Hrvatima tamo dodvorava, ulizuje i obećava razne stvari govoreći o Republici Srpskoj na način na koji on to sve vidi, pokušavajući da pobjegne od odgovornosti vezano za kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma", istaknuo je Dodik.

Predsjednik Srpske podsjeća da su visoki predstavnici kršili Daytonski sporazum, kao i da Inzko uspješno lobira za interese Bošnjaka.

"Kada prođe vrijeme, vidjet će se da su Inzko i još neki predstavnici međunarodne zajednice bili na platnom spisku raznih bošnjačkih organizacija u svijetu i da su za njihove stvari to činili", kaže Dodik.

On navodi da Inzko, kada ode u Austriju, pokušava da pošalje poruke koje su apsolutno neprihvatljive sa stanovišta onoga što on treba da radi ili čini. Napominjući da je prema Daytonskom sporazumu, rat na prostoru bivše Jugoslavije kvalificiran kao nesretan sukob u regiji, Dodik kaže da Inzko sada priča o tome kako je netko vršio agresije.

"To govori da je on plaćenik i raznih bošnjačkih organizacija i, prije svega, da nije konzistentan, te da pokušava da se dodvori sredini gdje se nalazi. Naravno, kada bi došao u Beograd pričao bi sve najbolje o Beogradu i to govori o licemjerju čovjeka koji je svih ovih godina bio i jeste na visokoj plati od 25.000 eura. Inzko je pokušao samo da se dodvori Bošnjaci da ga oni ne bi dirali, jer zna kada bi se okupilo 10.000 Bošnjaka pred njegovim uredom u Sarajevu, tamo ne bi smio ni otići", rekao je Dodik u izjavi za Srnu.

Prema njegovim riječima, Inzko je sinonim jedne propale međunarodne politike u BiH, sinonim onoga što je bio pokušaj da se nasiljem nametne i prevarom ovjekovječi određeni politički proces.

Dodik dodaje da je Inzko kao visoki predstavnik sinonim za sve promašaje jednog koncepta koji je išao za tim da u BiH nametne izdajuću reviziju Daytonskog sporazuma, da obesmisli Republiku Srpsku.

"Sada se dodvorava i budućoj prvoj dami Amerike, pozivajući se na njena sjećanja. To govori o tome da morate zaista biti licemjer da tome na taj način pristupite i da se odreknete svojih dosadašnjih nalogodavaca i stare američke administracije koji su od njega tražili da čini neke stvari", istakao je Dodik.

Dodik smatra da Inzko "još nije došao sebi, niti je pri sebi da zna da su se globalno promijenili odnosi".

"On je sinonim pogrešne međunarodne intervencije u BiH i kao takav će biti zapamćen. Ja mu, inače, želim da još nekoliko mjeseci primi tu plaću i da svi zajedno sudjelujemo u tome da se taj OHR zatvori i da se BiH prepusti lokalnim političarima i dogovorima", zaključio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Organi BiH ne mogu biti nadređeni Republici Interes Republike Srpske i srpskog naroda je da se ukine Sud i Tužiteljstvo BiH, a da se iz Ustavnog suda BiH izbace stranci i da on bude sud u kome će se zastupati i interesi Srpske, a ne da se samo radi protiv nje, istaknuo je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Ono što je naša budućnost i naše politike jeste da ne dozvolimo da organi BiH budu nadređeni Republici Srpskoj, jer oni to nisu ni po Ustavu, ni po Daytonskom sporazumu", izjavio je Dodik Srni.

On je dodao da u budućnosti treba ukinuti ili revidirati Sud i Tužiteljstvo BiH koji se pokazuju kao politički organ, a iz Ustavnog suda BiH izbaciti strance i uspostaviti određene paritete i odlučivanja, te taj sud privesti onome što jeste svaki ustavni sud u normalnim zemljama.

Prema njegovim riječima, ukoliko ne uspije ta politika, to će samo značiti da BiH nema šanse. Prema njegovim riječima, polarizacija i podjele u BiH su tako evidentne u svakom smislu i ukoliko se ne sjedne i ne riješi nekoliko ozbiljnih tema na razini BiH, ona će sama sebe dovesti u pitanje.

Kopirati
Drag cursor here to close