Otkazao vojnu vježbu

Dodik traži smjenu ministra obrane

''Očigledno je da se konzultirao sa Džaferovićem i Komšićem, jer ne mogu da vjerujem da bi on sam smio tako nešto da uradi'', rekao je Dodik.
Vijesti / Flash | 05. 10. 2021. u 12:55 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je smjenu ministra obrane BiH Sifeta Podžića zbog nepoštivanja Ustava BiH, jer je otkazao vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banjaluke, iako to može da učini samo Predsjedništvo BiH koje je jedino nadležno za vođenje vanjske politike.

U priopćenju iz Ureda Dodika navedeno je da je Podžić ovom samovoljnom odlukom prekršio Ustav BiH, prenosi Srna.

''U Ustavu BiH je izričito navedeno da je službeno /diplomatsko/ djelovanje prema drugim državama ili međunarodnim organizacijama sa pozicije/stava za koji državni dužnosnik pripadajućeg ranga objektivno zna ili mora da zna da Predsjedništvo nije zauzelo stav ili nije ga odobrilo, odnosno da ne pripada obimu ovlaštenja koje mu je /prethodno: generalno ili ad hoc/ dodijeljeno od Predsjedništva. Također, ovaj jednostrani potez Podžića povlači disciplinsku i/ili kaznenu odgovornost prema Kaznenom zakonu BiH /Zlouporaba položaja ili ovlaštenja i Nesavjestan rad u službi/, Zakonu o upravi BiH /Odgovornost rukovoditelja organa uprave i njegovog zamjenika/, te zakonima o Vijeću ministara, o ministarstvima BiH i Zakonu o državnoj službi u institucijama BiH. Prekršena je i Bečka konvencija o ugovornom pravu i to Član 46 – Odredbe unutrašnjeg prava u vezi sa sposobnošću za zaključenje ugovora i Član 47 – Posebna ograničenja na ovlaštenje da se izrazi suglasnost države'', priopćeno je iz Ureda.

Dodik je rekao jučer Srni da Podžić nije imao pravo da otkaže vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banjaluke, jer to može da učini samo Predsjedništvo BiH.

On je naglasio da se Podžić nije ni obratio niti se konzultirao s Predsjedništvom BiH.

''Očigledno je da se konzultirao sa Džaferovićem i Komšićem, jer ne mogu da vjerujem da bi on sam smio tako nešto da uradi'', rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close