Milorad Dodik

Dodik se oglasio o slučaju Dragičević i događanjima u Banja Luci

Dodik je istaknuo da je to što je pod udar zakona došao otac koji je izgubio sina jedna nesretna okolnost, ali u bilo kojoj zemlji svijeta zakon ga ne bi prepoznavao kao oca koji je izgubio sina, već kao građanina koji se ogriješio o zakon.
Vijesti / Flash | 26. 12. 2018. u 16:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da, duboko suosjećajući s bolom obitelji  Dragičević i razočaran brzinom kojom tužiteljstvom vodi slučaj stradanja njihovog sina, mora da poruči da je Republika Srpska pravna država u kojoj se zakoni moraju provoditi.

Dodik je istaknuo da je to što je pod udar zakona došao otac koji je izgubio sina jedna nesretna okolnost, ali u bilo kojoj zemlji svijeta zakon ga ne bi prepoznavao kao oca koji je izgubio sina, već kao građanina koji se ogriješio o zakon.

"Nisam se oglašavao tijekom jučerašnjeg dana jer sam odmah po lišenju slobode Davora Dragičevića informiran da je sve urađeno po slovu zakona. Isto tako sam informiran da su i događaji koji su uslijedili, a koje smo pratili putem medija, dio policijsko tužiteljske akcije, o kojoj kao političar ne mogu i neću da govorim", rekao je Dodik upitan da prokomentira jučerašnja događanja u Banja Luci.

On je naveo da ono o čemu i kao dužnosnik i kao čovjek može da govori jeste da slike koje su se vidjele jučer u Banja Luci nisu prijale ničijem oku, niti su nešto što itko želi vidjeti.

"Moram da priznam da sam šokiran scenama u kojima se jučer na Trgu Krajine vide majke sa malom djecom i javno pitam sve u Republici Srpskoj tko bi svoje dijete doveo na mjesto koje je sasvim očigledno mjesto opsežne policijske akcije", istaknuo je Dodik za Srnu.

On je naglasio da je jučer na Trgu vidio i "skandal političare koji, nažalost, tragediju obitelji Dragičević i dalje monstruozno zloupotrebljavaju i javno dovode u pitanje provođenje zakona za koje su neki od njih svojevremeno i glasali".

"Razumijem da neki od tih političara žive od skandala, kreiraju predstave u kojima mogu da igraju kakvu-takvu ulogu, ali ne razumijem da su za potrebe političke promocije spremni da se igraju sa institucijama države. Pitam sve u Republici Srpskoj, ali i u regiji i svijetu koja bi policija dozvolila da bilo ko nekažnjeno napada ili tuče njene pripadnike tokom vršenja svojih ustavnih i zakonskih obaveza", upitao je Dodik.

Komentirajući reakcije koje dolaze iz FBiH u vezi s događanjima u Banja Luci, predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je Srni da je bilo zanimljivo vidjeti kako su u FBiH vidjeli jučerašnju policijsko-tužiteljsku akciju.

"Jučer nas i Željko Komšić podsjeća da je policija Republike Srpske sudjelovala u navodnom genocidu i da je vrijeme da se reforma policije vrati na stol. Sve to govori da su se najglasniji akteri ovog događaja udaljili od same suštine, i da nikoga od njih nije briga kako je stradao mladi Banjalučanin", konstatirao je Dodik.

Na pitanje da prokomentira jučerašnje priopćenje Delegacije EU na čelu sa Lars-Gunnar wigemarkom u kome izražavaju zabrinutost povodom situacije u Banja Luci i traže od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske "hitno objašnjenje trenutnih uhićenja različitih osoba povezanih sa pokretom `Pravda za Davida`", Dodik je istaknuo da je to nediplomatski i nedopustivo u bilo kojoj suvremenoj državi.

"Miješanje diplomata u tužiteljsko policijske operacije nije u opisu ni domaćih političkih predstavnik, a posebno ne stranih. Porukom da vlasti Republike Srpske moraju da pokažu uzdržanost, Wigemark u stvari poručuje da vlast Republike Srpske ne bi trebalo da primjenjuje zakone koji su usklađeni sa najboljom evropskom praksom", naglasio je Dodik.

On je rekao Srni da je jučerašnja reakcija Izaslanstva EU u BiH povodom događaja u Banjaluci kojim slučajem došla iz usta nekoga od predstavnika vlasti bila bi osuđena od tih istih Europljana i kvalificirana kao miješanje u rad tužiteljstva.

"Ne tako davno ti isti međunarodni službenici insistirali su na tome da se odluke tužiteljstva moraju poštovati. Što se promijenilo u međuvremenu da oni sada umjesto poštovanja tužiteljskih odluka izražavaju zabrinutost", upitao je Dodik.

On je pozvao sve građane Banja Luke i Republike Srpske na mir i uzdržanost, na poštovanje zakona i procedura, jer ove nemile slike, kako je istaknuo, prijaju očima samo onih kojima nije stalo ni do istine o stradanju Davida Dragičevića, ni do Banja Luke, ni Republike Srpske.

 

VSTV će provjeravati postupanje tužitelja u Banja Luci

Iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazali da su po službenoj dužnosti registrirali pritužbu o mogućoj povredi dužnosti tužitelja Okružnog javnog tužiteljstva u Banja Luci.

“Iako različiti medijski navodi ne upućuju nužno na zaključak o mogućoj povredi dužnosti tužitelja Okružnog javnog tužiteljstva u Banja Luci, Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a je odlučio da registrira pritužbu po službenoj dužnosti”, naveli su iz VSTV-a.

Iz VSTV-a su dodali i Ured disciplinskog tužitelja nema ingerencije da ispituje navode o povredi dužnosti policijskih službenika.

Odvjetnik Davora Dragičevića uputio je apel VSTV-a i Uredu disciplinskog tužitelja da istraži zakonitost postupanja Okružnog tužiteljstva u Banja Luci.

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, uhićen je u utorak zbog sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanja sigurnosti zbog navodnih prijetnji ministru unutarnjih poslova Republike Srpske Draganu Lukaču 17. prosinca ispred zgrade Vlade Republike Srpske.

Njegovo uhićenje izazvalo je prosvjed na banjalučkom Trgu Krajine prilikom čega je uhićeno više osoba, a među kojima su bili i istaknuti opozicionari u Republici Srpskoj (RS).

Kopirati
Drag cursor here to close