Samo strogo

Dodik prijeti uvođenjem cjelodnevnog policijskog sata

Potpuna zabrana kretanja u cijeloj BiH u noćnim satima na snazi je već više od dva tjedna, a uz to je osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina zabranjen izlazak iz domova i tijekom dana.
Vijesti / Flash | 09. 04. 2020. u 16:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je u četvrtak kako se samo rigoroznim mjerama može spriječiti širenje epidemije koronavirusa te je najavio kako bi zbog toga mogao biti uveden neprekidni policijski sat u Republici Srpskoj.

"Ako ne bude discipline morat ćemo uvesti 24-erosatni policijski sat. Ne smijemo popustiti u disciplini, posebice kada je riječ o smanjenju socijalnih kontakata", kazao je Dodik u intervjuu za entitetski javni servis RTRS.

Potpuna zabrana kretanja u cijeloj BiH u noćnim satima na snazi je već više od dva tjedna, a uz to je osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina zabranjen izlazak iz domova i tijekom dana.

Jedina iznimka u RS-u su umirovljenici kojima je ovog tjedna dopuštano da utorkom i petkom prije podne mogu otići podići mirovine ili do trgovine.

Dodik sada tvrdi kako ni to nije dovoljno jer pojedinci krše uvedene mjere pa bi stoga, smatra on, mogao biti nužan još drastičniji režim, odnosno potpuna zabrana kretanja za sve kategorije stanovništva. Uvođenje tih mjera ne bi mu bio problem jer je u RS proglašeno izvanredno stanje pa je tamo sva vlast u rukama entitetske predsjednice Željke Cvijanović, koja je pod potpunom Dodikovom kontrolom.

Od nešto više od 850 slučajeva zaraze koronavirusom u cijeloj BiH u RS-u je do četvrtka registrirano njih 365. Najveće žarište epidemije u cijeloj zemlji je Banja Luka, gdje je do sada potvrđeno više od 220 slučajeva zaraze.

Dodik je ocijenio kako još uvijek nije jasno je li epidemija sada na vrhuncu ili će to tek uslijediti, no tvrdi kako RS ima dovoljno opreme i kapaciteta za skrb o najtežim bolesnicima, uključujući tu planiranu nabavu do 350 respiratora.

Posebice se zahvalio Rusiji, iz koje je ovog tjedna u Banju Luku upućena pošiljka medicinske opreme te tim od 25 liječnika i medicinskih tehničara koji bi trebali pomoći u borbi protiv epidemije.

"Hvala predsjedniku Putinu koji je uslišio naše molbe", kazao je Dodik, koji je ranije optuživao Zapad a posebice EU da škrtare na pomoći.

"Sa Zapada nam dolaze samo virusi", kazao je na početku krize Dodik, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close