Dodikovanje

Dodik opet najavio referendum, ovaj put iznenadni

Vijesti / Flash | 30. 04. 2014. u 13:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik manjeg bih. entiteta Milorad Dodik u razgovoru za Newsweek otkrio je kako ne planira odustati od izdvajanja Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine, bez obzira na reakcije međunarodne zajednice. Ideja je provesti referendum poput onoga na Krimu, ali se pozivati i na secesionističke pokrete u Kataloniji i Škotskoj.

Milorad Dodik uopće ne sumnja da bi na referendumu u Republici Srpskoj pobijedio prijedlog za odcjepljenjem od Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je riječ o državi 'koju su stvorili stranci, a Srbe frustrira i osuđena je na propast'.

Predsjednik RS-a smatra da bi se taj entitet 'brže integrirao u EU-u samostalno', kao i da bi ekonomski prosperirao ako se odvoji od BiH.

No datum za referendum još nije određen, objašnjava Dodik za Newsweek.

''Čekat ćemo. Ne želimo destabilizaciju i kaos'', rekao je Dodik, koje je, kako prenositPortal, naročito inspirirao referendum koji je nedavno održan na Krimu i pripajanje tog poluotoka Rusiji, a poziva se i na kretanja u Kataloniji i Škotskoj.

''Uostalom, Slovenija se 1990. odvojila od Jugoslavije. Imali su referendum i proglasili neovisnost. Nakon nekoliko godina postali su članica Europske unije''', podsjeća Dodik na svoje viđenje nedavne prošlosti ovih krajeva.

Iako Milorad Dodik ističe povezanost Srba i Rusa, demantira da je o svojim planovima za secesiju razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

'''Rusi su uvijek bili više fer prema nama nego Zapad, ali mi civilizacijski pripadamo Europi''', smatra predsjednik RS-a, koji zaključuje da ''Republika Srpska ima sve elemente za uspostavljanje neovisne države; jedino nedostaje međunarodno priznanje''.

Newsweek navodi kako nije jasno misli li Dodik ozbiljno kada govori o odvajanju RS, ili je riječ o političkoj igri, kao i da je neizvjesno hoće li za to dobiti podršku Rusije.

List podsjeća da je BiH formirana pregovorima u Daytonu kojim je okončan najkrvaviji rat od 1940-ih, dodajući da je, po Dodiku, BIH unija koja je vještački stvorena izvana, frustrira Srbe i osuđena je na neuspjeh.

"Nema ničeg korisnog što možemo dobiti od Bosne i Hercegovine", kaže Dodik uz ocjenu da bi samostalna Republika Srpska financijski bolje prolazila, i da bi se čak brže integrirala u EU nego ako bi ostala u BiH.

Kako navodi Newsweek, Dodik je ipak svjestan zabrinutosti Zapada i još nije odredio datum za referendum. "Čekat ćemo, ne želimo bilo kakvu destabilizaciju ili kaos", navodi list njegove riječi.

Neki, kako piše list, smatraju da je priča o referendumu samo priča, i pokušaj Dodika da dobije nacionalističke poene uoči izbora u listopadu, ali on kaže da misli ozbiljno i često navodi Škotsku i Kataloniju kao primjere gdje, kao i on, ljudi žele referendume o nezavisnosti.

"Što on više to govori, to jače zvone zvona za uzbunu u Sarajevu, Bruxellesu i Washingtonu", piše list i ukazuje da Zapad manje misli na Škote i Katalonce, a više na djelovanje onih s Krima, koji su uz podršku ruskog predsjednika Vladimira Putina proveli referendum i pripojili su se Rusiji. 

Kopirati
Drag cursor here to close