Mehanizam

Dodik okreće priču: Hrvati će dobiti što žele

Vijesti / Flash | 03. 08. 2016. u 12:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sve što predlože predstavnici Hrvata, uključujući jasnu ulogu županija u Mehanizmu koordinacije, predstavnici vlasti u RS-u i ja podržavamo. Nije bilo potrebe za ovako snažnom reakcijom oko nedjeljnog sastanka'', izjavio je za Večernji list Milorad Dodik.

U intervjuu, koji će biti objavljen u četvrtak, predsjednik Srpske, čiji je dogovor s Izetbegovićem kod mnogih protumačen kao noć u leđa lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, rekao je kako se slaže s nekim njegovim tvrdnjama.

''Uputio sam pismo gospodinu Čoviću i Izetbegoviću u kojemu se slažem da se županije navedu u spornoj točki Mehanizma koordinacije kako bi se zadovoljili interesi Hrvata. Tim dokumentom ojačat će se uloga entiteta i županija'', rekao je to u intervjuu za Večernji list Dodik.

Nakon sastanka s Izetbegovićem, Dodik je rekao kako su uspješno riješeni problem odlučivanja u Mehanizmu koordinacije, te pitanje predsjedavanja i pitanja predstavljanja prema europskim institucijama.

''Stvoreni su svi uvjeti za prihvaćanje mehanizma koordinacije. Time je završeno višemjesečno natezanje tko je u pravu, a tko nije", rekao je Dodik, koji je samo nekoliko dana poslije priznao da je i Čovićeva ljutnja opravdana.

Njegovo iznenadno ''pomirenje'' s liderom SDA, jer su se samo nekoliko dana preko medija prepucavali tko će doći na čiji teritorij, naišlo je na odobrenje kod međunarodnih dužnosnika u BiH, a sam Izetbegović je rekao kako ne vidi u čemu je problem i da problema može biti samo ako ih lider HDZ-a napravi.

A problem je napravljen jer je sastanak pomirenja u utorak uz burek, propao. Iz Čovićeva Ureda rečeno je kako sastanka neće biti, a Izetbegović je tvrdio da je sastanak dogovoren, pa je za praznim stolom čekao koalicijskog kolegu 40 minuta uzalud.

Kopirati
Drag cursor here to close