'Pa dobro, što sad, požari ...

Dodik blokira helikoptere i pita - zašto baš u Hercegovini gore požari?

Štete u Hercegovini nemjerljive, Dodik i dalje blokira helikoptere OSBiH
Vijesti / Flash | 23. 08. 2021. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Požari u Konjicu i Jablanici još su aktivni i bit će neophodna pomoć u gašenju iz zraka. Dok se vatrogasci danima bore s vatrom, štiteći obližnja naselja, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji za odlazak na rođendane koristi helikopter Vlade Republike Srpske, ostaje pri svom stavu.

Neće glasati u Predsjedništvu BiH tako da i dalje neće moći biti angažiran helikopter Oružanih snaga BiH u gašenju požara.

''Pa dobro, što sad, požari. Primjećuje čovjek da samo gori u ovom kraju. I u Federaciji i u Republici Srpskoj ima daleko šumovitijih područja pa se ne događaju požari. Veoma je interesantno naći razlog zbog čega se to događa baš ovdje, na prostoru Hercegovine'', kaže Dodik.

A što je Dodik ovom izjavom htio reći, ostat će nepoznanica, prenosi Federalana. Dok je njemu interesantno tražiti odgovor zašto baš gori u Hercegovini, vatrogasci nemaju vremena razmišljati o tome, već svakodnevno gase požare koji su se ponovo aktivirali u Jablanici i Konjicu.

''Imamo 20-25 ljudi na terenu. Teren je zaista nepristupačan. Sa zemlje se ništa značajno ne može ništa uraditi u zaustavljanju požara'', navodi Omer Nezirić, pomoćnik načelnika Službe za civilnu zaštitu Općine Jablanica.

''Ovdje jak vjetar puše, situacija izmiče kontroli. Zaista moram kazati da smo mogli ovaj požar i prije sanirati kao i prethodne požare na području općine Konjic, ali, nažalost, sramnom odlukom jednog člana Predsjedništva BiH ne možemo doći do pomoći iz zraka'', ističe Nedim Makan ,stručni suradnik u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Konjic.

A Milorad Dodik je još jednom ponovio da svoju odluku neće promijeniti, što znači i dalje neće biti jednoglasne odluke Predsjedništva za odobravanje korištenja helikoptera Oružanih snaga BiH. I sve to dok helikopterom Vlade Republike Srpske putuje na proslavu rođendana svog političkog kolege Dragana Čovića. A prema njegovom mišljenu, mnogo je galame i buke u vezi s tim što nije odobren helikopter Oružanih snaga.

''Prvo, trebate se malo raspitati. Ti helikopteri su na ivici ispravnosti i svako tko bi donio takvu odluku riskirao bi život pilota jer su letjelice stare 40-50 godina. Naravno, to nije jedini razlog zašto nisam sudjelovao u sjednicama Predsjedništva. Taj razlog je svima dobro poznat i taj razlog će dalje ostati na snazi'', poručuje Dodik.

''Mislim da je gospodin Dodik ušao u jedno opasno područje kada je u pitanju njegova odgovornost naspram ovoga jer nismo birani u Predsjedništvo BiH da blokiramo procese i da sprečavamo upotrebu resursa koje ima ova država koji su i interesu građana BiH. Gospodin Dodik čini zloupotrebu'', ističe Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH (SDA).

Iako mnogi smatraju da Tužiteljstvo treba što prije reagirati, Dodik još nije pozvan na saslušanje nakon kaznene prijave koju je, podsjećamo, protiv njega podnio načelnik Jablanice. U svemu tome, najsurovije je to što pojedince ne može ništa natjerati da konačno počnu raditi u korist građana. Čak ni ugroženost ljudskih života, imovine, gubitak skoro tri tisuće hektara šume, prenosi federalna.ba

Kopirati
Drag cursor here to close