Vrlo uspješan SEECP

Dodik: Nedolazak izaslanstva iz Prištine nije umanjio efekt Summita

Čestitao je Prištini na preuzimanju predsjedavanja SEECP-om te im poželio uspjeh u tome, ocjenjujući da je to onda zajednički uspjeh svih članica ovog procesa.
Vijesti / Flash | 09. 07. 2019. u 13:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je današnji Summit procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi, održan na Jahorini, bio vrlo uspješan.

''Imali smo opsežnu raspravu o važnim pitanjima ukupne regionalne suradnje i usvojili smo Deklaraciju koja predstavlja sveobuhvatan pristup vezan za proces europskih integracija, sigurnost, ekonomski razvoj, migracije, digitalizaciju i sve što sutra može biti predmet suradnje'', rekao je Dodik.

Posjetio je da Bosna i Hercegovina završava predsjedavanje Procesom za suradnju u jugoistočnoj Europi koje preuzima Priština, iako njihovi predstavnici nisu prisustvovali današnjem Summitu.

''Njihovi razlozi za nedolazak nisu umanjili efekte Summita i žao mi je što oni nisu bili tu'', kazao je Dodik.

Čestitao je Prištini na preuzimanju predsjedavanja SEECP-om te im poželio uspjeh u tome, ocjenjujući da je to onda zajednički uspjeh svih članica ovog procesa.

''Uložili smo napor da u skladu s procedurama i onim što je prihvatila Priština dostavimo poziv njihovim predstavnicima da sudjeluju u ovom forumu'', dodao je Dodik.

Iznio je i podatak da je u subotu, 6. srpnja otvoreno bh. konzularno predstavništvo kako bi se izaslanstvu izdale vize, što je i učinjeno, ali su oni u nedjelju ponovo otkazali dolazak u BiH.

''To su činjenice koje su se dogodile, a za razloge njihovog nedolaska treba pitati njih same. Dijalog između Prištine i Beograda je ključan u ovom smislu'', stav je Dodika.

Podsjetio je na uvođenje stopostotnih carina Prištine na proizvode iz BiH i Srbije, ali je predsjedavanje SEECP-om završio sa željom da Priština uspješno završi i svoje predsjedavanje ovom regionalnom inicijativom.

Potvrdio je da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na jučerašnjem sastanku tražio od BiH izručenje određenih osoba koje povezuju s pokušajem državnog udara u Turskoj, a koji se nalaze na području Federacije i čije izručenje ovisi od federalnih institucija.

Dodik je istaknuo da zatvaranje granice ili angažman Oružanih snaga BiH na granicama prema Crnoj Gori i Srbiji zbog migrantske krize nije prihvatljivo jer smatra da bi to stvorilo dodatne probleme.

''Puno bolji rezultat bi dala suradnja svih zemalja u regiji na tom pitanju i borba protiv kriminalnih skupina koje se bave krijumčarenjem migranata'', kazao je Dodik.

Naveo je da Predsjedništvo BiH još nije dobilo zahtjev Granične policije BiH za upućivanje protestne note Turskoj zbog jučerašnjeg incidenta s Erdoganovim osiguranjem na sarajevskom aerodromu.

''To je bilo nepotrebno i žao mi je zbog toga, ali propisi koji važe za ulazak u BiH trebaju biti poštovani, kao i posebni režimi i procedure kada dolaze važni gosti'', naglasio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close