Sve je sitnica

Dodik ne osjeća sankcije, smišlja odgovore i otkriva milijune za lobiranje

Vijesti / Flash | 02. 02. 2017. u 13:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas kako on ne zna da je pod sankcijama Europske unije te da o tome nema nikakvo zvanično obavještenje, a ne osjeća ni da je pod sankcijama Sjedinjenim Američkih Država, koje su mu uvedene 17. prosinca prošle godine.

Dodik je u izjavi novinarima u Banja Luci naveo da ne osjeća nikakve posebne probleme ni zbog sankcija SAD-a.

''Vjerujem da je to urađeno samo iz refleksa jednog broja ljudi. A što se tiče EU, baš danas imam razgovor s jednim veleposlanikom iz EU, pa ne razumijem kakve su to moguće sankcije'', ustvrdio je Dodik, ali nije precizirao s kojim to veleposlanikom ima sastanak.

Naime, bivši predsjednik RS-a i čelnik NDP-a Dragan Čavić ustvrdio je da su veleposlanici zemalja Europske unije u BiH, prije desetak dana na neformalnom sastanku u Sarajevu, odlučili da više ne kontaktiraju s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Na taj način, praktički, Europska unija je već uvela neki vid sankcija predsjedniku Republike Srpske, kazao je on za beogradske "Novosti".

"Dodik zbog toga ne može predstavljati Republiku Srpsku u punom kapacitetu, niti može računati na sastanke s veleposlanicima iz zemalja EU. Ta neformalna odluka europskih veleposlanika u BiH, da nemaju kontakte s Dodikom, jedna je vrsta izolacije. Zbog toga Republika Srpska trpi veliku štetu", kazao je Čavić.

S druge strane, Dodik je govorio i o lobiranju Srpske.

''Vjerojatno je moguće da je Republika Srpska u proteklih desetak godina dala oko 30 milijuna dolara za lobiranje'', rekao je i dodao kako to ima efekata i koristi za RS te da to ''i nije neki novac, ako se ima na umu za koje razdoblje je potrošen''.

''Javna je tajna da mi deset godina imamo kontakte s određenim agencijama i da tome možemo zahvaliti za dobar položaj RS u prošlosti koji smo imali i objašnjena na neka pitanja'', naveo je Dodik i dodao kako je RS preokrenula kompletan politički diskurs koji je bio uperen protiv nje.

Govorio je i o Upitniku Europske komisije te je rekao kako ne treba žuriti s odgovorima.

''Polako s upitnikom. Ima tamo pitanja o kojima valjda trebamo razmisliti'', rekao je Dodik.

Naime, iz Direkcije za europske integracije BiH naveli su da institucije RS nisu do 31. siječnja unijele svoj dio odgovora na upitnik Europske komisije, ali unos u sistem će biti moguć i nakon isteka ovog roka.

Kopirati
Drag cursor here to close