'Najviše je srpski narod stradao'

Dodik: Mehanizam koji je osudio Mladića veze nema s pravom i pravdom

''Presuđeno je samo dva posto presuda za zločine nad Srbima. Kakva je to pravda gdje slušaju u svojim domovima sa slobode Ganić, Dudaković, Orić, Gotovina i ostali koji su počinili zločine prema Srbima. Zaštitio ih je Mehanizam.''
Vijesti / Flash | 08. 06. 2021. u 17:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH, kazao je kako Mehanizam koji je pravosnažno osudio Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora nema veze s pravom i pravdom. Istakao je kako se "pokušava stvoriti mit o genocidu u Srebrenici koji se nije dogodio" te da je "srpski narod najviše stradao u ratovima nakon raspada Jugoslavije", piše N1.

''Kada je Haški tribunal formiran rečeno je da će raditi na utvrđivanju odgovornosti onih koji su činili zločine, povećati povjerenje među narodimi i vratiti ono nešto što svi žele – da se bolje razumiju i funkcioniraji. Taj prvi cilj nije ostavren jer je u BiH stradalo 96.000 ljudi, od čega je 29.000 Srba. Presuđeno je samo dva posto presuda za zločine nad Srbima. Kakva je to pravda gdje slušaju u svojim domovima sa slobode Ganić, Dudaković, Orić, Gotovina i ostali koji su počinili zločine prema Srbima. Zaštitio ih je Mehanizam. Nitko neće ubijediti Srbe da Naser Orić nema odgovornosti za ubijanje. Drugi cilj da se pomire narodi je u zabludi. Haški tribunal je svojim odlukama, kao selektivnu pravdu kažanjavajući Srbe prije svega, doprinjeo tome da nepovjerenje među narodima postoji još više. Taj cilj koji je postavljen nije posignut. Urušeno je povjerenje u međunarodnu pravdu'', rekao je Dodik.

Istakao je kako ''sud nije uspio dokazati direktnu odgovornost Mladića te da je iskonstruisano da odgovara za znane i neznane zločine''.

''Pokušavaju očuvati karijere zapadnih moćnika. Govorili su kako su Srbi ubili preko 300.000 Bošnjaka i silovali 60.000 njihovih žena. To se pokazuje kao netočno, ali taj okvir je bio da se čini sve da se Srbi stanizuju dodatno. Ostaju posljedice političkih procesa. Mi Srbi moramo naučiti da ne možemo to mijenjati. General Mladić je poslan direktno u legendu. Srpski narod bi bez njegovog zapovijedanja i duha imao veća stradanja. Srbi su najveći stradalanici u raspadu Jugoslavije. Stradali su od Slovenije, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, u FBiH, u Crnoj Gori se bore za svoja prava itd'', zaključio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close