Domaćin sastanka

Dodik, Izetbegović, Ivanić i Radončić stižu u Mostar kod Čovića

Vijesti / Flash | 25. 07. 2017. u 16:06 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović je najavio za sutra u Mostaru radni ručak s članovima Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem, Mladenom Ivanićem, te liderima SNSD-a i SBB-a Miloradom Dodikom i Fahrudinom Radončićem.

''Radni ručak koji organiziram je priprema za seriju sastanaka koji će uslijediti najesen'', kazao je Čović danas na tradicionalnoj kavi s novinarima.

Sastanak će biti, kako je najavio u 15 sati.

Istaknuo je da svaka komunikacija političkih lidera može donijeti dobro BiH, te da će na sastanku razgovarati o europskom putu BiH, intenziviranju razgovora među političarima i aktualnim zbivanjima u državi, prenosi Fena.

Čović je pored ostalog, izrazio i uvjerenje da će izborni zakon BiH do jeseni biti usvojen, da je najbitnija stavka tog zakona da svaki narod u BiH bira svog lidera.

"Bez obzira na to da li će to biti tekst koji je predložio HNS ili neki drugi tekst, uslov je da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike", naglasio je Čović, a prenose Vijesti.ba

Također je najavio da će se kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ukoliko budu riješena sva hrvatska pitanja, ali i da sve ovisi od njegove stranke - HDZ BiH.

Smatra da je neprihvatljivo građansko uređenje BiH jer bi to, s obzirom na popis, moglo biti zloupotrijebljeno.

Na upit novinara o tome dajesu li odnosi bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH pogoršani u posljednje vrijeme, Čović je poručio kako ne postoji razlog da to bude slučaj, samo zato što, kako je naveo, dvije stranke imaju različita mišljenja u jednom trenutku.

Govoreći o pristupu Transportnoj zajednici, on je potcrtao da se ovaj problem mora riješiti što prije.

Iako je propuštena šansa da ugovor o Transportnoj zajednici bude potpisan na Samitu u Trstu, zbog, kako je rekao 'nečije sujete', Čović je najavio da će taj ugovor biti potpisan do kraja idućeg tjedna.

Posebno je naglasio da je ključ svega u BiH Mehanizam koordinacije.

Kopirati
Drag cursor here to close