Pitanje stranaca

Dodik i Čović traže rješenje za Ustavni sud

Vijesti / Flash | 26. 01. 2017. u 11:31 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović zaključili su da je nužno naći ustavno rješenje kako strani suci ne bi bili zastupljeni u Ustavnom sudu BiH.

Nakon sastanka delegacija SNSD-a i HDZ-a danas u Banjoj Luci, Čović je rekao da se traži rješenje koje bi bilo ustavno i da je krajnje vrijeme da institucije BiH i njeni predstavnici preuzmu odgovornost za ovu državu.

''Uvjeren sam da su naša dva tima konačno blizu rješenja prijedloga ili koncepta kako riješiti pitanje zastupljenosti stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH. Mislim da ćemo po tom pitanju imati jedan zajednički stav, ali na isti način želimo razgovarati i o nekim drugim temama'', kazao je predsjednik HDZ-a.

Naglasio je da pažnju treba usmjeriti na jačanje ekonomije i socijalne politike, a staviti sa strane teme koje opterećuju medije i drugi prostor i to bez bilo kakvog razloga.

Tijekom razgovora je, kaže, naglašena vrlo složena situacija, koje "izgleda nisu svi svjesni".

''Krajnje je vrijeme da stvorimo ambijent da možemo normalno funkcionirati. Moramo se početi baviti životnim pitanjima. Ovo je godina u kojoj nema izbora i moramo je iskoristiti da riješimo puno pitanja koja smo sebi postavili u zadatak'', naveo je Čović u izjavi novinarima.

Najavio je da će se nastaviti intenzivna suradnja dvije strane kako bi dali doprinos da se situacija u BiH promijeni.

''Time ćemo dati doprinos da se odnosi u BiH promijene, jer imam osjećam da neke snage žele da nas stalno drže u konfliktnoj situaciji, u nekim dijelovima BiH'', ustvrdio je Čović.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je rekao da su danas finalizirali način na koji će se kretati po pitanju učešća stranaca u Ustavnom sudu BiH, a o tome će voditi razgovore i s drugim političkim partijama.

Dodik je naveo i da je Ustav BiH predvidio da se treba naći način kako bi samo državljani BiH bili zastupljeni u Ustavnom sudu BiH.

''Ostalo je da se sve to stručno normativno regulira kako bi u Parlamentranoj skupštini te stvari i riješavali'', kazao je predsjednik SNSD-a.

Naveo je da će bez obzira na protivljenje bošnjačke strane u BiH predlagati ovo rješenje za Ustavni sud BiH.

Iznoseći stav SNSD-a da vlast na nivou BiH nije funkcionalna, u smislu obaveza koje BiH treba da ispuni prema MMF-u, ocijenio je da situacija u BiH zahtijeva veći angažman u vezi sa ekonomskom sferom.

Dodik je ponovio da dvije stranke žele da se sva pitanja rješavaju kroz dijalog, o čemu svjedoči i saradnja u kontinuitetu koja nije uperena protiv neke treće strane.

Kopirati
Drag cursor here to close