ni za kog ekskluzivno

Dodik dirnut gestom majki Srebrenice: BiH možemo napraviti samo kao zajedničku zemlju

Vijesti / Flash | 12. 07. 2015. u 11:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske izjavio je danas u Banjaluci da bi da sposobnost Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH nije adekvatna.

Strasti raspirivane proteklih tjedana

On je govoreći o jučerašnjem napadu na Aleksandra Vučića, premijera Srbije u Srebrenici rekao da je odgovornost policije RS bila do damog ulaza na mjesto obilježavanja, nakon toga to su preuzeli organizatori sa redarskom službom, Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela na nivou BiH.

"Nismo vjerovali u njihovu sposobnost da mogu da adekvatno raegirati i zato je ušlo naših petaestak momaka iz specijale računajući da je moguće da se tako nešto dogodi i to je bilo ispravno", rekao je Dodik i naglasio da bi da je to mjesto osiguravala policija RS od početka, vjerovatno se "ne bi dogodilo ni da se nađe gomila kamenja na tom mjestu i mnogo čega drugog, što je očigledno bilo pripremljeno za sam taj čin".

Dodik je rekao da su u osnovi jučerašnjih događaja strasti raspirene prethodnih tjedana povodom nekoliko događaja vezanih za Srebrenicu.

"Sam Vučić je otišao i pokazao na praktičan način kako želi i vidi politiku pomirenja i na taj način je njegovo prisustvo trebalo i biti shvaćeno. Dogodilo se nasilje sa veoma opasnim namjerama onih koji su to organizirali, a da nije bilo adekvatne reakcije ljudi iz osiguranja, da se zakasnilo sa evakuacijom minut očigledno da bi taj linč i stampedo koji je krenuo na Vučića mogao da ima dalekosežne negativne posljedice i po njega osobno", kazao je Dodik.

Dirnut gestom Majki Srebrenice

On je istaknuo da ga je posebno dirnula jučerašnja reakcija Majki Srebrenice i zahvalio se na tome, ali je ponovio da ovo udruženje ne bi trebalo baviti politikom. Govoreći o pomirenju u BiH i budućnosti zemlje predsjednik RS je naglasio da se mora razgovarati.

"BiH možemo naparviti i upakirati samo kao zajedničku zemlju dovoljnu za sve i ona ne može da bude organizirana ni za jedan narod ekskluzivno, ako budemo sposobni to uraditi moći ćemo prevazići probleme", rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close