Član Predsjedništva BiH

Dodik: Ako NATO napadne, zvat ćemo prijatelje

Dodik je sinoć za RTRS istakao da policija ima svoje nadležnosti, a to je javni red i mir.
Vijesti / Flash | 14. 10. 2021. u 07:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u BiH neće doći do ratnih sukoba i da "ne zna na čemu pojedinci iz Federacije BiH zasnivaju tvrdnje o nemogućnosti mirnog razlaza".

''Smatram da ovdje nema razloga za vojno prisustvo stranaca ili za upotrebu sile. Kada to eliminirate, Republika Srpska sa svojom policijom i onim što ima od oružanih snaga nema namjeru da dodirne ni jedan pedalj Federacije BiH (FBiH), ni da bilo šta tamo učini, ali ima namjeru da poštuje ono što je entitetska linija i njene granice'' rekao je Dodik.

Dodik je sinoć za RTRS istakao da policija ima svoje nadležnosti, a to je javni red i mir, prenosi Srna.

''A ako bi došli ovi iz FBiH, bio bi ugrožen javni red i mir i policija ima pravo da djeluje'' naglasio je Dodik.

Govoreći o formalnoj mogućnosti upotrebe Oružanih snaga BiH, Dodik ističe da je za to potrebna odluka Predsjedništva BiH.

''Vojsku mogu upotrijebiti odlukom dva muslimanska člana Predsjedništva - Željka Komšića i Šefika Džaferovića, ali to nije legitimno. Znam da nijedan Srbin u Oružanim snagama neće prihvatiti da se vojno angažira protiv Republike Srpske. Vjerujem da većina Hrvata to ne bi uradila. Prema tome, oni samo treba da mobilišu muslimane da bi nešto učinili u RS, gdje ne žive'', istaknuo je Dodik.

On naglašava da bi se nešto takvo smatralo agresijom i Republika Srpska tada bi imala pravo pozvati svoje prijatelje s ciljem zaštite.

''Mi ne želimo nikakvu eskalaciju problema. Ovo je političko pitanje i politička borba. Ovdje se donose političke, a ne ratne odluke'' naglasio je član Predsjedništva BiH.

Dodik kaže da će RS donijeti odluku o povlačenju suglasnosti o formiranju Oružanih snaga BiH, što znači da se neće uvažavati Zakon o Oružanim snagama na teritoriji Republike Srpske i bit će rečeno da će svakom Srbinu koji hoće da izađe iz tog sastava, nelegalnog od tog trenutka, biti reguliran pravno-radni status u institucijama Republike Srpske.

Obrana donošenjem propisa

''Dat će se i razuman rok da ostali pripadnici Oružanih snaga napuste Republiku Srpsku u tom svojstvu. Mogu da ostanu da žive ako su građani, ali ne mogu više da budu u službi Oružanih snaga'', rekao je Dodik.

On je istaknuo da će se RS braniti donošenjem propisa.

''Ukoliko to bude potrebno, branit ćemo se i našim snagama. Ako dođe do toga da kažu da će NATO intervenirati, mi ćemo zatražiti pomoć naših prijatelja koji su nam jasno i glasno rekli da oni svoje prijatelje nikada ne ostavljaju na cjedilu'', rekao je Dodik, ali nije želio otkriti na koga je mislio.

Dodik je kazao da neovisnost RS podržava sedam zemalja EU.

''Točno je, ali neću reći koje'' istakao je Dodik.

Glasat ću protiv svega

Upitan da li njegovi postupci predstavljaju put u neovisnosti RS, Dodik je rekao to ne ovisi od RS, ali da "ne preostaje ništa drugo" ukoliko ustavno pravo Republike Srpske ne bude poštovano.

''Ukoliko dobijemo naša ustavna prava mi ćemo se zaustaviti'' istaknuo je Dodik.

On je ponovio da ministar obrane u Vijeću ministara Sifet Podžić nije imao pravo da zabrani vojnu vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na Manjači i da je radio mimo suglasnosti Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da na sjednici Predsjedništva BiH, zakazanoj za ponedjeljak, 18. listopada, neće pristati da za istim stolom sjedi s ministricom vanjskih poslova u Vijeću ministara Biserom Turković, ponavljajući da ona krši autoritet Predsjedništva BiH.

''Na toj sjednici Predsjedništva glasat ću protiv svega, jer mi smo rekli da nećemo odlučivati'' istaknuo je.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, ponovio je da je bio spreman da se sastane s liderima SDA i HDZ BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, ali bez posredovanja stranaca.

''Rekao bih im da priznaju prava Hrvatima da biraju svoga člana Predsjedništva i da priznaju ustavna prava Republici Srpskoj, a, ukoliko neće, onda neće ni biti Bosne'', poručio je Dodik.

 

Kopirati
Drag cursor here to close