Istraživačko novinarstvo

Dodijeljene nagrade Europske unije za istraživačko novinarstvo, ovo su nagrađeni

U svom obrazloženju o dodjeli nagrade, žiri je naznačio da autor u dokumentarcu ''transformira osobnu i obiteljsku tragediju u priču koja uvjerljivo govori o patologiji institucija i čitave vlade''.
Vijesti / Flash | 19. 09. 2019. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amarildo Gutić osvojio je prvu nagradu za najbolju istraživačku priču za dokumentarac ''Država protiv Davida'' u kojem su rekonstruirani posljednji sati života Davida Dragičevića kao i istraga koja je uslijedila, a koja je pokrenula val nezadovoljstva u Bosni i Hercegovini.

U svom obrazloženju o dodjeli nagrade, žiri je naznačio da autor u dokumentarcu ''transformira osobnu i obiteljsku tragediju u priču koja uvjerljivo govori o patologiji institucija i čitave vlade''.

Govoreći o izazovima istraživačkih novinara u Bosni i Hercegovini, Gutić ističe: ''Najvažnija stvar je da prihvatite to što radite, i da imate redakciju u kojoj možete da radite i neovisno, ali i kao dio tima''.

Drugu nagradu osvojio je Semir Mujkić za istraživački serijal ''Korupcija u javnim nabavkama''.

''Značaj ovog istraživačkog serijala je i u tome što zloupotreba javnih nabavki prikazuje kroz primjere s kojima se lako identificirati'', naveo je žiri.

Treća nagrada otišla je Renati Radić Dragić i Mubareku Asaniju za istraživanje ''Borci protiv boračkih udruženja''.

Davor Glavaš, predsjednik žirija, i članice Vildana Selimbegović i Milka Tadić Mijović imali su težak zadatak da ocijene aplikacije koje su dospjele na užu listu.

Khaldoun Sinno, zamjenik Šefa EU Izaslanstva u Bosni i Hercegovini, ceremoniju je otvorio govoreći o slobodi medija i dobro informiranoj javnosti od kojih ovisi svako demokratsko društvo.

"Sloboda izražavanja i sloboda medija su dio osnovnih vrijednosti Europske unije što se ogleda i kroz nedavno objavljeno Mišljenje Europske komisije o BiH zahtjevu za članstvo u EU. Ovo je krucijalni element napretka BiH ka EU i mi ćemo ga izbliza i svakodnevno pratiti na putu zemlje ka Uniji", rekao je Sinno dodajući da samo jaki, neovisni mediji i zaštićeni novinari mogu da doprinesu ulasku BiH u EU.

Selimbegović, je tijekom svečanosti izjavila da je istraživačko novinarstvo posebno teško u Bosni, jer je malo medija koji mogu da priušte tu vrstu izvještavanja.

''Potrebno je mnogo vremena i resursa za novinara kako bi se posvetio istraživačkoj priči'', izjavila je Selimbegović.

Nakon ceremonije organizirana je i panel diskusija o istraživačkom novinarstvu. Na njoj su sudjelovali Vildana Selimbegović iz Oslobđenja, Leila Bičakčić, direktorica CIN-a, Jamila Milović Halilović, šefica komunikacija za EUD/EUSR, i dobitnik nagrade za najbolju istraživačku priču u 2018. Amarildo Gutić iz Žurnal.

"Kao što je i potvrđeno tijekom Medijskih dana Zapadnog Balkana - održanih od 2. do 4. ujna - EU je svjesna svih izazova s kojima se medijski sektor u regiji suočava i posvećena je nastavku pružanja podrške stvaranju okruženja koje će omogućiti da slobodna i demokratska društva u potpunosti procvjetaju u ovoj regiji", rekla je Milović-Halilović.

Sveukupni cilj dodjele EU nagrade za istraživačko novinarstvo je slavljenje i promoviranje izvanrednog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj, kao i poboljšavanje vidljivosti istraživačkog novinarstva među čitalteljskom publikom u ovim zemljama.

EU nagrada za istraživačko novinarstvo se dodjeljuje u sklopu projekta, koji financira EU ''Podizanje kvalitete vijesti i neovisnog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj'', u 2019., 2020. i 2021. u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj.

Nagrade se dodjeljuju za istraživačke priče objavljene između 2018. i 2020. Ukupno će biti dodijeljeno 63 nagrade u periodu od tri godine.

Nagrade u Bosni i Hercegovini koordinira Balkanska Istraživačka Regionalna Mreža, BIRN Hub, koji, također vodi i regionalni konzorcij.

Kopirati
Drag cursor here to close