Sarajevo

Dodatnih 200.000 KM za bolje obroke u javnim kuhinjama

Novi Pravilnik o normativu namirnica potrebnih za spravljanje jednog toplog obroka je već stupio na snagu, a Vlada Kantona Sarajevo je u Proračunu za 2020. godinu podržala izdvajanje dodatnih sredstava za ove namjene.
Vijesti / Flash | 30. 12. 2019. u 09:40 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon primjedbi građana Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Kantona Sarajevo je u suradnji sa Koordinacionim odborom javnih kuhinja dogovorilo značajno povećanje kvaliteta obroka u javnim kuhinjama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Novi Pravilnik o normativu namirnica potrebnih za spravljanje jednog toplog obroka je već stupio na snagu, a Vlada Kantona Sarajevo je u Proračunu za 2020. godinu podržala izdvajanje dodatnih sredstava za ove namjene.

Resorni ministar Malik Garibija ističe da su za povećanje kvaliteta obroka planirali dodatno oko 200.000 KM.

''Tijekom  godine imali smo nekoliko žalbi građana na kvalitetu obroka u javnim kuhinjama, te primjedbu o nedostatku raznolikosti ishrane. Ranije je normativ diktiralo Ministarstvo, ovaj put smo krenuli obrnutom logikom. Okupili smo predstavnike svih javnih kuhinja i dali im potpuno odriješene ruke da sastave novi normativ po želji i vlastitom iskustvu, uz zahtjev da to moraju biti značajno kvalitetniji obroci koje bismo i sami jeli", navodi Garibija.

Koordinacija javnih kuhinja reagirala je veoma pozitivno, dostavili su novi normativ koji je Ministarstvo prihvatilo bez ikakvih intervencija, a odlukom Vlade KS i vladajuće većine osigurano je povećanje financiranja za spravljanje toplih obroka, ali i suhih obroka koji se dijele vikendom.

Pored veće raznolikosti u obrocima novina je i da je udvostručena količina mesa koja se stavlja u obroke, odnosno ranija količina junetine s kostima u novom pravilniku je uračunata bez kostiju. Također je u jedan broj obroka na zahtjev korisnika ubačena piletina.

"Svojim politikama nastojimo što više umanjiti broj osoba koje pravo na obrok nažalost moraju ostvarivati u javnim kuhinjama, ali za one koji se ipak hrane u javnim kuhinjama želimo što bolje obroke. U 300 mjera Vlade KS zabilježena je i mjera da Sarajevo mora biti grad bez gladnih ljudi, za realizaciju ove mjere tri ključne aktivnosti su povećanje kvaliteta obroka, povećanje kvaliteta radnih uslova osoba koje rade u kuhinjama, te uvođenje novog koncepta javne kuhinje za sve. Prve dvije aktivnosti su uspješno realizirane već u 2019. godini, dok se o trećoj pregovara i očekuje se njena realizacija u 2020. godini", pojašnjava Garibija.

Pravo na topli obrok u Kantonu Sarajevo u studenom 2019. godine ostvarilo je 1.278 domaćinstava sa 3.169 članova. Pravo na topli obrok ostvaruje se posredstvom Centra za socijalni rad KS, a u pitanju je grupa daleko najugroženijih stanovnika Kantona.

Više informacija o načinu kako se ostvaruje pravo na topli obrok u Sarajevu građani mogu naći na web-stranici Mapa prava i usluga.

 

Kopirati
Drag cursor here to close