Vraća nagradu

Doctare: Osjetila sam sram da sam u istoj grupi dobitnika kao Handke

Svi su bili ozbiljni i poručili da se ne može dopustiti da nagradu dobije neko tko negira genocid. Osjetila sam ljutnju jer znam šta sam prošla u ratu, znam šta su prošli ti ljudi.
Vijesti / Flash | 11. 12. 2019. u 16:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Christina Doctare, koja je sinoć dospjela u fokus svjetske javnosti nakon što je javno poručila da vraća svoju Nobelovu nagradu, govorila je za N1 televiziju te objasnila zašto je to uradila i šta se događalo na prosvjedima sinoć u Stockholmu.

"Osjetila sam sram da sam u istoj grupi dobitnika kao Handke. Naravno, moj udio u Nobelovoj nagradi je mali, datira iz 1988. godine, i dobitnici smo svi koji smo služili u UN mirovnim misijama iz 1950. pa nadalje. To je bila mala simbolična medalja koju smo dobili, ali ima utjecaja. Ja ipak jesam dobitnica Nobelove nagrade i zato sam rekla da nemam poštovanja prema Handkeu. On je negator genocida i ponaša se na način za koji smatram da nije dostojan Nobelove nagrade", poručila je Doctare.

Doctare je objasnila i koju točno nagradu je ona dobila.

"To je Nobelova nagrada za mir. To je nagrada za sve koji su služili prije dugo vremena, kao ja, 1974. godine. Bila sam doktor u švedskom bataljonu UN-a na Kipru, bila sam prva žena koja je služila u bataljonu, tako da sam bila pionir", kazala je ona.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir govorila i o emocijama koje su je preplavile sinoć na prosvjedu u Stockholmu.

"Bilo je toliko emocije na mjestu gdje su se svi okupili. Svi su bili ozbiljni i poručili da se ne može dopustiti da nagradu dobije neko tko negira genocid. Osjetila sam ljutnju jer znam šta sam prošla u ratu, znam šta su prošli ti ljudi. Da netko poruči stvarnost naših života, to nije dozvoljeno. Iskoristila sam svoju ljutnju i bijes i kazala da vraćam svoju medalju", istaknula je Doctare.

Kopirati
Drag cursor here to close