Samo odjednom

Dobro jutro: Kako se probudio mostarski stožer?

Kako je moguće da je mostarski stožer ''prespavao'' mjesec dana u vrijeme jedne od najvećih kriza u Mostaru, HNŽ-u, BiH i svijetu?
Vijesti / Flash | 23. 04. 2020. u 12:53 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Buđenje

Trebalo je više od mjesec dana da mostarski Krizni stožer Civilne zaštite počne komunicirati s javnošću, pa su tako tek 35. dana od proglašenja izvanrednog stanja počela stizati priopćenja kojima se pokušava uvjeriti javnost kako se ipak nešto radi.

Ukazanje

Mostarski stožer se ''sjetio'' podsjetiti javnost da, iako ih se ne vidi, sastanče online, pa su se u srijedu pohvalili dobrom statistikom oboljelih i izliječenih od Covid-19, a i otkrili kako imaju i aktivne planove. Izolatorijem u Rodoču su zadovoljni, a odlučili su pripremiti još jedan izolatorij, za ne daj Bože, pogoršanja. U četvrtak su se javili s brojem rješenja o samoizolaciji.

Njihovo ''ukazanje'' postalo je iznenađenje za svakog novinara, ali i svakog Mostarca koji prati zbivanja u svome Gradu i čeka da ga netko utješi zbog pandemije, poduzetih nametnutih mjera te ekonomskog sloma koji nas čeka. Makar priopćenjem.

Kako je moguće da je mostarski stožer ''prespavao'' mjesec dana u vrijeme jedne od najvećih kriza u Mostaru, HNŽ-u, BiH i svijetu? Na pauzama od sna, prepisivao je Naredbe sa županijske i federalne razine, jer lakše je tako, potvrditi što drugi kažu, udariti svoj pečat i idemo dalje, spavanje i kupovanje cvijeća u vrijeme krize ne čekaju. Njihove prepiske čak su osporavale više razine trenutne, krizno-upravljačke vlasti.

Znao se Grad pravdati i kako ne radi u punom kapacitetu zbog izvanredne situacije, a posljednju pravu naredbu zapovjednik Kriznog stožera CZ Grada Mostara Ljubo Bešlić potpisao je kada je kada je naredio zabranu okupljanja i ''sve'' pozatvarao. No, priopćenja o njihovim planovima, rješenjima i sastancima, i dalje nije bilo.

(Ne)aktivno komuniciranje

I onda, kada se uspavani stožer probudio iz dugog sna, mamurno se pravi da se ništa nije dogodilo. Možda misle da je najgore prošlo, pa žele završiti bitku kao pobjednici.

Njihova šutnja postala je sumnjiva i kada se shvatilo da na relaciji Stožera HNŽ – Grad nešto ne štima. Iz Kriznog stožera Vlade HNŽ pravdano je kako je riječ o lošoj komunikaciji.

Pravo na Grad također je upozoravalo na lošu komunikacijsku strategiju Grada, podsjetivši da je osnovno pravilo u krizi – komunicirati aktivno.

''Nakon godina samovolje, ni najmanje nas više ne iznenađuje kad Gradska uprava Grada Mostara odbije uključiti građane u proces donošenja odluka ili odbije pristup informacijama. Sada, zahvaljujući koroni, znamo da je mrtvo slovo na papiru i ono što u Strategiji piše vezano za krizno komuniciranje'', navode u tekstu iz ove udruge a brojni s enovinari, rekli to javno ili ne, slažu s tim.

Jesu li u stožeru napokon pročitali Strategiju komunikacije Grada Mostara za razdoblje 2016. – 2020., i to baš u ovoj zadnjoj 2020. godini ili su se jednostavno sjetili zašto postoje, ostavit ćemo odgovor njima…

Kopirati
Drag cursor here to close