Postignut dogovor?

Do kraja listopada novi zakon o braniteljima

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Mirza Terzo izjavio je kako su sudionici sastanka iz županija suglasni u načelu s izmjenama Zakona o razvojačenim braniteljima.
Vijesti / Flash | 16. 09. 2021. u 16:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacrti izmjena triju braniteljskih zakona u Federaciji BiH bit će proslijeđeni nadležnim županijskim razinama na mišljenje, zaključeno je na sastanku predstavnika federalnog i županijskih ministarstava za braniteljska pitanja, službi za braniteljsku zaštitu i braniteljskih udruga.

Prema riječima jednog od sudionika sastanka, predsjednika Koordinacije braniteljskih udruga Armije RBiH Alje Bošnjakovića, očekivanja su da iz županija mišljenje dođe u roku ne duljem od 10 dana. Kraj rujna, dodao je, rok je do kojega se potom očekuje očitovanje Vlade FBiH, a listopad mjesec u kojem se očekuje da će prijedloge izmijenjenih zakona odobriti Parlament FBiH.

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Mirza Terzo izjavio je kako su sudionici sastanka iz županija suglasni u načelu s izmjenama Zakona o razvojačenim braniteljima, ali traže da budu razmotrene šire i u njihovim sredinama.

Kod ostalih zakona namjera je, prema Terzinim riječima, usvajanje osnovice i njezino utvrđivanje po modelu MIO-a, čime se pruža sigurnost braniteljskoj populaciji u redovitom godišnjem usklađivanju, odnosno povećavanju njihovih naknada, javlja Večernji list. Terzo je za sljedeće zasjedanje Vlade FBiH najavio uredbu o sufinanciranju nabave automobila za 100% RVI, koja daje mogućnost izbora korisnicima, a nabavu će sufinancirati Vlada.

''Usuglasili smo određene načine kako ćemo nastaviti rješavati tu problematiku. Većina zakona zbog životnih okolnosti ove populacije traži izmjene i dopune, usuglašavanje njihovih prava. Sukladno osiguranim sredstvima, moći ćemo neka prava i proširiti, kako na županijskoj tako i na federalnoj razini, te očekujem da će ovakvi sastanci ubuduće biti u kontinuitetu na dobrobit populacije koju zastupamo'', kazao je Oliver Soldo, ministar za braniteljska pitanja HNŽ-a.

Edin Aganović, resorni ministar u Vladi BPŽ-a, rekao je da su branitelji u njegovoj sredini najviše zainteresirani za planirane izmjene Zakona o razvojačenim braniteljima jer je to županija s najmanje stanovništva i najmanjim proračunom za braniteljsku populaciju.

Suština izmjena i dopuna Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji uvođenje je u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu nezaposlenih razvojačenih branitelja povratnika u RS, koji žive na području Distrikta Brčko, kao i supruga umrlih branitelja koje nemaju primanja, a starosti su od 57 godina i više. Oni bi se financirali s federalne razine.

Ovim zakonom trebalo bi se uvesti u pravo na novčanu naknadu oko 2000 osoba. Sada pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu s federalne razine imaju nezaposleni branitelji s 57 i više godina.

Oni mlađi od 57 godina imaju pravo na novčanu naknadu sa županijske razine. Zastupnički dom Parlamenta FBiH ranije je usvojio izmjene Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju kojima će se ratni staž vrednovati s jednim bodom, za razliku od sadašnjeg pola boda. Branitelji koji odu u mirovinu prije 65. godine neće se kažnjavati umanjenjem mirovine. Izmjene trebaju proći i Dom naroda FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close