Europski standardi

Do kraja godine završetak radova na državnom zatvoru

Vijesti / Flash | 25. 01. 2016. u 08:51 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine ove godine proračun je uvećan za četiri milijuna KM, a ministar Josip Grubeša rekao je za sarajevsko Oslobođenje kako je razlog značajnog uvećanja sredstava činjenica da je tijekom godine planirano stavljanje u funkciju Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera, odnosno državnog zatvora "zbog čega je bilo nužno osigurati financijska sredstva za ovu visokosigurnosnu ustanovu".

Projekt državnog zatvora predstavljen je prošle godine u Vojkovićima. Riječ je o prvoj zatvorskoj ustanova u BiH koja će ispunjavati europske standarde za smještaj osuđenih. U funkcionalnom i organizacijskom smislu, državni zatvor je koncipiran kao složena cjelina koja će udovoljiti najvećem stupnju sigurnosti i najvišim europskim standardima za ovu vrstu objekata.

Kompleks zatvora zauzimat će površinu od 24.000 kvadratnih metara. U zatvoru kapaciteta 348 mjesta, bit će smješteni osuđenici i pritvorenici Suda BiH.

''Radovi protječu prema planiranoj dinamici koju eventualno mogu usporiti najavljeni loši vremenski uvjeti. Trenutačno se radovi izvode na svih deset objekata kompleksa Državnog zatvora'', kaže ministar Grubeša te dodaje da bi izgradnja trebala biti završena krajem godine, a potom će uslijediti otvaranje.

''Uz nastavak svih vrsta radova, prema planiranoj dinamici, potrebno je riješiti još niz administrativnih i proceduralnih pitanja kao što su formiranje, odnosno registracija budućeg Zavoda, izbor nove uprave, donošenje pravilnika, sistematizacija radnih mjesta, trening i zapošljavanje budućeg osoblja državnog zatvora, nabava opreme i materijala'', zaključio ministar Grubeša.

Inače, izgradnja državnog zatvora se financira iz domaćih, donatorskih i kreditnih sredstava.

Upitan da kao državni ministar pravde prokomentira nedavno zajedničko priopćenje Tužiteljstva i Suda BiH, u kojemu se najoštrije osuđuje pokušaj grubog političkog pritiska na rad ovih pravosudnih institucija, a koje je uslijedilo nakon uhićenja tajnika Ministarstva sigurnosti BiH Bakira Dautbašića, Grubeša je rekao kako je ministarstvo pravde BiH uvijek maksimalno uvažavalo neovisnost bh. pravosuđa.

Kopirati
Drag cursor here to close