SIP BiH

Do 11 sati odziv na izbore u BiH 14,8 posto

Odziv birača na lokalnim izborima 2020 do 11 sati
Vijesti / Flash | 15. 11. 2020. u 12:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupno je u BiH formirano više od 5.000 biračkih mjesta, najveći broj biračkih mjesta otvoren je na vrijeme, neki su kasnili iz tehničkih razloga, kazao je predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Željko Bakalar na prvoj današnjoj konferenciji za medije SIP-a.

''U Srebrenici je bilo značajnijeg kašnjenja zbog prometne nesreće, kasnilo se u Han Pijesku i Čapljini. Izborno povjerenstvo naložilo je razrješenje predsjednika biračkog odbora, pozivamo gradsko povjerenstvo u Čapljini da obavijeste nadležne. U Vlasenici se kasnilo na četiri biračka mjesta, u Srebreniku kasnilo se na jednom biračkom mjestu. Također je bilo 30 minuta kašnjenja u Bihaću, kao i u Čelincu. Biračka mjesta mogu raditi duže, jer su kašnjenja bila kraća od tri sata'', pojasnio je Bakalar, a prenosi Dnevni avaz.

Dodao je da su formirana i 173 mobilna tima COVID-19 koji će posjetiti više od 3.000 glasača.

''Do 11 sati odziv birača na razini BiH je 14,88 posto i to u FBiH 13,56, a u RS 18,07 posto'',  istaknuo je Bakalar.

Više u dokumentu: Odziv birača na biračkim mjestima za Lokalne izbore 2020 do11 :00 sati

Na pitanja novinara o kašnjenju dostave izbornog materijala, Bakalar je kazao da je u pitanju obustava poštanskog prometa zbog „lockdowna“.

''To je slučaj i u Grčkoj, oni su u „lockdownu“ i pošiljke su zapele u Istanbulu. Dakle nije do SIP-a BiH mi smo uputili pošiljke, dali smo mogućnost da glasuju u DKP-u. Nismo mogli utjecati na pandemiju i poštanski promet'', pojasnio je Bakalar.

Dodao je da svaku izbornu aktivnost za koju se promatrači akreditiraju, ta im mogućnost mora biti omogućena.

Na pitanje o prigovorima koalicije „Pod lupom“, Bakalar je kazao da imaju informacije za Doboj gdje ima prigovora političkih subjekata, ali i koalicije „Pod lupom“ jer im se ne omogućava promatranje.

''Traženo je zaustavljanje izbornog procesa u Doboju i Zvorniku. Ono što mi u ovom momentu smo uputili na postupanje izbornim komisijama u tim gradovima, čekamo povratnu informaciju. Imamo informaciju da se izborni proces odvija neometano. U Dobiju je jedan politički subjekt povukao svih svojih šest članova biračke komisije, ali oni su zamijenjeni i izborni proces se odvija normalno. SIP BiH nije nikom ograničio promatranje i takva instrukcija nije otišla'', kazao je Bakalar.

Kopirati
Drag cursor here to close