Sud BiH

Djelimično uvažena žalba obrane optuženog Ivana Medića

Žalba Tužiteljstva BiH u odnosu na oslobađajući dio i u odnosu na optuženog Tonću Rajiča se uvažava, te je prvostupanjska presuda Suda BiH ukinuta u oslobađajućem dijelu i u tom dijelu je određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacijskog odjelje
Vijesti / Flash | 14. 06. 2018. u 18:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacijskog odjela Suda BiH u krivičnom predmetu protiv optuženih Ivana Medića i Tonće Rajiča, nakon održane sjednice vijeća Apelacijskog odjela, donijelo je presudu kojom se žalba Tužiteljstva BiH i žalba punomoćnika oštećenih - zaštićenih svjedoka pod pseudonimima "A" i "B" u odnosu na osuđujući dio i u odnosu na optuženog Ivana Medića odbijaju kao neosnovane, dok se žalba braniteljice optuženog Ivana Medića djelomično uvažava, pa je prvostupanjska presuda Suda BiH od 17. studenog 2017. preinačena u pogledu odluke o kazni, priopćeno je iz Suda BiH.

Primjenom KZ SFRJ Sud BiH osuđuje optuženog Ivana Medića na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, u koju mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 22. veljače 2012. do 18. rujna 2012., kao i na izdržavanju kazne po navedenoj pravosnažnoj presudi, počev od 9.  veljače 2017. pa nadalje.

Žalba Tužiteljstva BiH u odnosu na oslobađajući dio i u odnosu na optuženog Tonću Rajiča se uvažava, te je prvostupanjska presuda Suda BiH ukinuta u oslobađajućem dijelu i u tom dijelu je određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacijskog odjeljenja.

Prvostupanjskom presudom Suda BiH optuženi Ivan Medić oglašen je kriv počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz Kaznenog zakona SFRJ, te da je počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz KZ SFRJ, pa mu je Sud primjenom ZKP BiH i KZ SFRJ izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 14 godina.

Istom presudom optuženi Tonćo Rajič je na osnovu ZKP BiH oslobođen optužbe da je izvršio radnje opisane u oslobađajućem dijelu izreke pobijane presude, čime bi počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz KZ BiH.

Tužiteljstvo BiH je blagovremeno izjavilo žalbu, zbog bitnih povreda odredaba kazenog postupka, povrede kaznenog zakona, pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o kazni sa prijedlogom da vijeće Apelacijskog odjeljenja u pogledu osuđujućeg dijela presude žalbu uvaži kao osnovanu i pobijanu presudu preinači u tom dijelu, tako da optuženom Ivanu Mediću za počinjeno kazneno djelo izrekne kaznu zatvora u trajanju dužem od izrečene kazne i odluči o imovinsko-pravnom zahtjevu, dok je u pogledu oslobađajućeg dijela presude predloženo da vijeće u cjelosti uvaži žalbu i preinači prvostupanjsku presudu, na način da optuženog Tonću Rajiča oglasi krivim i izrekne mu kaznu zatvora propisanu za predmetno kazneno djelo ili da ukine prvostepenu presudu u tom dijelu i održi pretres.

Protiv prvostupanjske presude žalbu je izjavio optuženi Ivan Medić putem braniteljice zbog svih žalbenih osnova propisanih ZKP BiH, sa prijedlogom da Apelacijsko vijeće Suda BiH žalbu uvaži, te preinači pobijanu presudu na način da donese presudu kojom se optužba odbija, odnosno presudu kojom se optuženi oslobađa od optužbe ili da Sud rješenjem ukine prvostepenu presudu i odredi održavanje pretresa pred Apelacijskim vijećem, priopćeno je iz Suda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close