Prije osamnaeste

Djeca za volanom: Roditelji, ključ je u vašim rukama

Stručnjaci za to najviše krive roditelje koji, stavljajući ključeve od vozila u ruke svoje djece, ne razmišljaju da dovode u opasnost ne samo njih nego i sve ostale sudionike u prometu.
Vijesti / Flash | 30. 06. 2019. u 20:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policajci tijekom prometnih kontrola sve češće zaustavljaju automobile za čijim su volanom maloljetnici. Stručnjaci za to najviše krive roditelje koji, stavljajući ključeve od vozila u ruke svoje djece, ne razmišljaju da dovode u opasnost ne samo njih nego i sve ostale sudionike u prometu.

Nedovoljno iskustvo

Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost prometa Republike Srpske, pojasnio je koliko je uloga škole i svih drugih obrazovnih institucija važna kako bi se maloljetnicima ''približila'' ozbiljnost situacije. Ali, Radović naglašava da su roditelji ipak tu najvažnija karika u lancu i njihov odnos s djecom, navodi Avaz. 

''U našoj zemlji događa se da osoba koja nije stekla apsolutno nikakva znanja o prometnim pravilima sudjeluje u prometu. Maloljetnici od 14 godina već mogu voziti moped, jer naš zakon to dozvoljava. Potom kada izađe na ulicu, razvijaju velike brzine, a realno nisu prošli čak ni teoretsku obuku, da ne govorimo o praksi'', rekao je Radović.

On je naglasio da su maloljetnici za volanom opasnost kako za sebe tako i za druge.

''Oni sudjeluju u prometu, a ne znaju pravila. Vještinu upravljanja stekli su onako usput, posuđujući auto od roditelja, a nisu prošli obuku ni teoretski ni praktično. Isto kao da skočite s broda, a ne znate da plivate i nadate se da ćete proplivati usput'', kazao je Radović.

Ovaj stručnjak kaže da su to godine kada mladi ljudi nemaju dovoljno životnog iskustva, već samo želju za dokazivanjem pred vršnjacima.

''Roditelji, ključ je u vašim rukama, jer ne može nitko više brinuti i voljeti dijete od roditelja. Djeca precjenjuju svoje mogućnosti i sposobnosti. Misle da mogu brže voziti, pretjecati, rade nešto za što im zasigurno nedostaje iskustvo'', pojašnjava.

Nisu informirani

Velika je mana, kaže Radović, to što roditelji često nisu informirani kako da pomognu i usmjere djecu u ovim situacijama.

''U suštini, to je samo nedostatak kontrole. Prvi ključ koji dijete dobije je ključ od obiteljskog auta. Roditelji moraju više raditi s djecom. Kada se odluče da im dijete polaže vozački, savjetujem svakom roditelju da se aktivno uključi u to, kako bi njihovo dijete zaista naučilo voziti kako treba. Svjesni smo što se događa kada auto date grupi tinejdžera. Popije se, vozi se brzo, glazba se pojačava'', navodi Radović.

Kopirati
Drag cursor here to close