skandal

Djeca sirijskih izbjeglica šivala za H&M i Next

Vijesti / Flash | 02. 02. 2016. u 15:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Etička povjerenstva H&M – a i Nexta, dviju najvećih europskih trgovina odjećom, otkrila su kako se djeca sirijskih izbjeglica koriste kao radna snaga u turskim tvornicama.

Od 28 velikih kompanija, samo su H&M i Next priznali kako su pronašli djecu među radnom snagom u tvornicama svojih dobavljača, piše 20minuta.hr.

Inače, istraživanje je proveo Business and Human Rights Resource Centre (BHRCC), vezano uz uvjete rada tvornica dobavljača i potencijalno izrabljivanje sirijske djece i odraslih. Iz BHRCC – a podržali su takvu inicijativu dviju tvrtki da zaštite djecu izbjeglica koja su pronađena u tvornicama.

Ovo saznanje potaknulo je zabrinutost da postoji još takvih slučajeva koji nisu prijavljeni. Iz obje tvrtke poručili su kako su poduzeli sve mjere kako bi se zatečenu djecu evidentiralo i vratilo u škole.

Etička povjerenstva procjenjuju kako između 250 i 400 tisuća sirijskih izbjeglica radi ilegalno u Turskoj, trećem najvećem dobavljaču odjeće u Europi, nakon Kine i Bangladeša.

Druge tvrtke, poput Primarka i C&A, tvrde kako su identificirale neprijavljene Sirijce kao radnu snagu, dok se M&S, Asos, Denhams i Superdry nisu uopće očitovale u vezi tog problema.

Turska je primila najveći broj sirijskih izbjeglica, oko 2,5 milijuna. Ovaj mjesec, iz Ankare su najavili kako će davati izbjeglicama pravo na rad kao dio truda u smanjivanju broja izbjeglica koje pristižu u Europu.

No prošloga mjeseca, prema izvješću Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), navala izbjeglica mogla bi donijeti dugoročne ekonomske benefite Europskoj uniji ako bi se oni propisno integrirali na tržište rada.

Kopirati
Drag cursor here to close