COVID-19

Djeca obolijevaju u značajno lakšoj kliničkoj formi

Pehar je odgovorio da je epidemiološka situacija na prostoru Federacije BiH isključivi parametar kojim se rukovode kada predlažu i razmatraju donošenje određenih mjera.
Vijesti / Flash | 27. 04. 2020. u 14:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima od jutros, na prostoru Federacije BiH, Covid pozitivnih osoba u dobi do 18 godina ima ukupno 73, od toga su aktivna 52 slučaja, a dva pacijenta se nalaze na bolničkom tretmanu, jedan u Zenici i jedan u Mostaru.

Kazao je ovo član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar prilikom današnjeg obraćanja, odgovarajući na novinarsko pitanje koliko je djece u FBiH zaraženo koronavirusom i koliko se tijek bolesti i liječenje djece razlikuje u odnosu na odrasle.

''Generalno govoreći, djeca znatno češće ili asimptomatski prebole ovu bolest ili se Covid-19 kod ove dobne skupine manifestira značajno blažom kliničkom slikom. Ono što je nama jako važno je činjenica da su osobe u ovoj dobi česti prenositelji virusa, tako da ih pratimo pod posebnim povećalom, jer su bila i predmet naših mjera. Djeca, možemo generalno reći, obolijevaju u značajno lakšoj kliničkoj formi, ali su nam jako važni kao potencijalni prenositelji virusa'', naveo je Pehar.

Upitan na osnovu kojih parametara se donose i ukidaju mjere koje imaju za cilj suzbijanja širenja virusa Covid-19, Pehar je odgovorio da je epidemiološka situacija na prostoru Federacije BiH isključivi parametar kojim se rukovode kada predlažu i razmatraju donošenje određenih mjera.

Naglašava da je to nešto što je važno kod donošenja svih ovih odluka.

''Vrijeme ispred nas je vrijeme kada ćemo morati naučiti živjeti s ovim virusom. Znači, život ni u kom slučaju niti je stao, niti će stati. Nama ova zadovoljavajuća epidemiološka situacija koju smo postigli zahvaljujući zajedništvu i trudu svih stanovnika FBiH, ostavlja prostora da neke mjere ublažimo kako bi život mogao teći dalje'', pojasnio je Pehar.

Po njegovim riječima, sve dok stručnjaci ne patentiraju i licenciraju cjepivo protiv ovog virusa, virus će biti dio našeg svakodnevnog života, dio naše svakodnevnice. Morati ćemo prilagoditi sebe i svoje ponašanje i svoje svakodnevne aktivnosti toj činjenici.

''Moramo kreirati naš život na način da moramo voditi računa o tome da je virus tu i sukladno tome se i ponašati'', napomenuo je Pehar.

Na novinarsko pitanje može li se zbog nediscipline pojedinaca kada je u pitanju pridržavanje zaštitnih mjera, očekivati uvođenje dodatnih mjera za 1. svibanj, odgovorio je kako su razmišljali i o predstojećem prazniku koji dolazi krajem tjedna.

''Pozorno ćemo pratiti ponašanje građana u sljedeća tri dana, tako da ćemo, ako bude potrebe, i dodatno regulirati ponašanje svih nas za ovaj produženi vikend'', odgovorio je Pehar.

Još jednom je apelirao na sve one koji se nalaze izvan svojih domova da se ponašaju sukladno preporukama kriznih stožera, a to je obvezno pridržavanje zaštitnih mjera - nošenje maski, rukavica, držanje socijalne distance, pojačane mjere higijene...

Čerkez pozvao da se pridržavamo mjera osobne zaštite

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez izjavio je danas da je važno zapamtiti kako epidemija nije završena već da su samo određene restrikcije ublažene, što i dalje treba da poluči rezultate.

- Ključno je da se i dalje pridržavamo mjera osobne zaštite kao što su nošenje maske i rukavica, pranje ruku i držanje socijalne distance kako bismo mogli nastaviti s ublažavanjem mjera uvedenih za sprečavanje širenja zaraze - poručio je u obraćanju javnosti Čerkez.

Dodao je da nadležni prate i situaciju u susjedstvu te da će u budućnosti biti više harmonizacije u provođenju mjera između BiH i susjednih zemalja.

Čerkez je istaknuo da će biti posebno važno održavanje discipline kada budu ublažene ostale mjere poput onih u zadnjoj fazi, kao što su održavanje većih skupova i otvaranje ugostiteljskih objekata.

Apelirao je na građane da se i dalje pridržavaju mjera osobne zaštite kako ne bi došlo do odlaganja ublažavanja ostalih restrikcija zbog eventualnog pogoršanja epidemiološke situacije.

Kopirati
Drag cursor here to close