Nedopustivo

Djeca iz Srbije "zarobljena" na aerodromu na Cipru

Vijesti / Flash | 17. 04. 2017. u 16:49 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trinaestoro djece, članova folklornog društva iz Srbije, grčki carinici drže "zarobljene" na aerodromu u Larnaki.

Djeca iz Beograda, uzrasta od devet do četrnaest godina, zadržano je sinoć na aerodromu u Larnaki na Cipru! Mališani su s Kulturno umjetničkim društvom "Izvor" krenuli na festival folklora u mjestu Girne, u turskom dijelu Cipra, i upravo zbog toga carinici grčke nacionalnosti ih ne žele pustiti da uđu u zemlju, saznaje tabloid "Informer", a prenosi sarajevsko Oslobođenje.

Vođa puta i vlasnik KUD "Izvor", Dejan Tošić, za tabloid kaže da je situacija izuzetno teška i da ne zna što učiniti.

"Dobili smo poziv za festival folklora u Girneu koji se već tradicionalno organizira 19 godina i na kome sudjeluje veliki broj zemalja. U Larnaku smo krenuli jučer oko ponoći i sletjeli smo noćas oko dva sata po našem vremenu. Predali smo putovnice i pokazali pozivna pisma i veći dio grupe je prošao bez problema. Međutim odjednom je jedan carinik počeo praviti problem i svi smo vraćeni. Smetalo mu je to što idemo u turski dio i što ćemo plesati tamo u parlamentu", jada se Tošić.

Tošić je rekao da već satima bezuspješno pokušava uvjeriti carinike da puste djecu, ili da im barem donesu nešto da jedu.

"Pokušao sam im objasniti da smo mi samo došli plesati folklor i da se ne miješamo u njihove političke odnose, ali je on konstantno vikao na mene. Pitao me je kako nas nije sramota da mi pravoslavci idemo kod Turaka plesati. Rekao je da je to isto kao naše Kosovo i da je to grčka zemlja na koju ni mi ni djeca nećemo kročiti s takvom pozivnicom. Zamolio sam ih da nam barem daju neku hranu i vodu za djecu ali ni to nisu učinili. Planiraju nas ovdje držati do srijede i onda vratiti za Srbiju. A djeca do tad da spavaju ovdje na terminalu kao što su i noćas. Ne znam što da radim niti kako da umirim mališane koji su uplašeni", iskren je Tošić.

U veleposlanstvu Srbije na Cipru tabloidu su rekli da su upoznati s problemom i da čine sve da ga riješe. "Otpravnik poslova Dragan Zurovac je na aerodromu u Larnaki i tamo daje sve od sebe da riješi problem. Nije nam jasno zbog čega se ovo događa jer i mi sami bez problema prelazimo s grčkog na turski dio i obratno. Tenzije više nisu toliko velike kao ranije. Pogotovo nema smisla što drže malu djecu i to je nedopustivo", tvrde u veleposlanstvu.

Situacija je dramatična, jer deca su prespavala na stolicama na aerodromu i da još nisu dobila ništa za jelo. Ciparski carinici, navodno, planiraju ih na terminalu držati tri dana i tek onda vratiti za Srbiju.

Srna je javila kako su djeca dobro i večeras će biti vraćena u Srbiju, izjavio je tajnik Ministarstva vanjskih poslova Srbije Veljko Odalović.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da bi u narednih nekoliko sati djeca trebala avionima koji su poslani po njih krenuti prema Srbiji, a s njima je otpravnik poslova Veleposlanstva Srbije na Cipru koji će ih ispratiti na avion za Beograd.

Odalović je rekao da Ministarstvo nije dobilo nikakvu najavu o ovom putovanju i da KUD "Izvor" dobio poziv za nastup iz nepriznatog, sjevernog dijela Cipra.

On je naveo da, uprkos upozorenju koje postoji na siteu Ministarstva, organizatori nisu tražili instrukcije.

Trinaestoro djece iz Srbije od sinoć se nalazi na aerodromu u Larnaki, jer im carinici grčke nacionalnosti nisu dozvolili da pređu u turski dio otoka.

Kopirati
Drag cursor here to close