Pravosuđe

Disciplinske tužbe protiv Tadić i Debevca kao test za VSTV

Iz Ureda disciplinskog tužitelja (UDT) su potvrdili da nisu zatražili suspenziju predsjednika suda niti glavne tužiteljice.
Vijesti / Flash | 02. 04. 2021. u 22:00 BIRN BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Gordana Tadić

Disciplinske tužbe protiv glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca predstavljaju test za Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV), ali i zabrinutost jer se protiv dva službenika pravosuđa na državnoj razini podižu tužbe, kažu sugovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Prijave

Iz Ureda disciplinskog tužitelja (UDT) su potvrdili da nisu zatražili suspenziju predsjednika suda niti glavne tužiteljice.

U petak su iz Ureda priopćili da su protiv glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca podnijeli disciplinske tužbe.

Tužba protiv Tadić je podnesena zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti, propuštanja da postupi u skladu sa odlukama Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) te ponašanja koje šteti ugledu tužiteljske funkcije, priopćeno je iz UDT-a.

Kako je priopćeno iz Ureda, tužba protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca podnesena je zbog disciplinskih prekršaja ''namjerno davanje lažne (…) informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto'', kao i ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudske funkcije.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TI BiH) za BIRN BiH kaže da je disciplinska tužba protiv Tadić trebala uslijediti mnogo ranije, jer su oni kao organizacija podnosili prijavu protiv nje zbog neprimjerenog ponašanja i rušenja ugleda institucije.

Ona smatra da Tadić već godinama koristi instituciju za osobne obračune i da je dozvolila previše političkog utjecaja na Tužiteljstvo.

''Svakako je pozitivno da je tužba podnesena od strane UDT-a bez obzira na različite vrste pritisaka koje su trpili u prethodnom periodu. Upravo iz razloga što su tražili očitovanje od Tužiteljstva i što su pripremali samu tužbu. S druge strane, navodi koji su stavljeni u tužbi protiv predsjednika Suda su ozbiljni i trebaju svakako biti razmatrani'', navodi Korajlić i dodaje da je bitno vidjeti sada da li će se same disciplinske komisije jednako i objektivno odnositi prema oba slučaja.

Ovo će biti veliki test za VSTV, odnosno za disciplinsku komisiju i u prvom i drugom stupnju, kaže ona i dodaje kako će biti zanimljivo vidjeti koje će se mjere na kraju izreći. Ona smatra da je dosadašnja disciplinska politika VSTV-a bila blaga. Korajlić je podsjetila da je ovo treći državni tužitelj koji je predmet postupaka, disciplinskih i krivičnih.

''To je poražavajuće za ovakvu instituciju'', navodi ona.

Odvjetnik Asim Crnalić za BIRN BiH kaže da nije prijatna situacija ako je disciplinski tužitelj podnio prijave protiv glavne tužiteljice i predsjednika suda, što za njega predstavlja znak za veliku uzbunu, ne samo zato što su tužbe podnesene, već da se došlo u situaciju da se podnose tužbe.

''Povodom saznanja da su podnesene tužbe kao pravnik sam zabrinut jer se protiv dva službenika pravosuđa na razini Bosne i Hercegovine dižu disciplinske tužbe i na kraju će se pokazati jesu li osnovane ili nisu, ali sama činjenice da su podignute tužbe mene zabrinjava'', dodaje on.

On kaže da se podnesene disciplinske tužbe mogu ocjenjivati na dva načina – kao obračun disciplinskog tužitelja sa visokim službenicima pravosuđa, a drugi način je da Ured disciplinskog tužitelja korektno radi svoj posao pa ne preza ni od toga da podigne tužbe i protiv najviših pravosudnih službenika.

Bez odgovora

Pravni stručnjak Vehid Šehić smatra da treba podnijeti disciplinsku prijavu, pokrenuti disciplinski postupak i utvrditi stvarno činjenično stanje na osnovu čega treba donijeti i adekvatnu odluku, ukoliko je došlo do povrede od glavne tužiteljice i predsjednika kod njihovih profesionalnih obaveza kao nositelja najvažnijih funkcija u pravosuđu.

''Već duže vrijeme se govori o određenim stvarima koje se stavljaju na teret predsjedniku suda i glavnoj tužiteljici pa je bilo i za očekivati da dođe do ovog postupka, koji je jako bitan da bi se stvarno činjenično utvrdilo šta su oni prekršili u vršenju svoje službe. I na osnovu toga donijeti adekvatnu odluku'', rekao je Šehić za BIRN BiH.

Predsjednik suda BiH Debevec je za BIRN BiH kazao da nema komentar za podnesenu tužbu, dok iz Tužiteljstva BiH nisu odgovorili na upit.

Iz UDT-a su za BIRN BiH odgovorili da disciplinskom tužbom nisu tražene suspenzije za Tadić i Debevca, dodavši da ne isključuje mogućnost da Prvostepena disciplinska komisija, po službenoj dužnosti, privremeno udalji od vršenja dužnosti nositelja pravosudne funkcije primjenom Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine.

Prema ovom Zakonu, Prvostupanjska disciplinska komisija Vijeća može privremeno udaljiti suca ili tužitelja o službenoj dužnosti, na zahtjev Ureda disciplinskog tužitelja ili na zahtjev predsjednika suda ili glavnog tužitelja koji je nadređen tom sucu ili tužitelju, piše Detektor.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close