Transparentnost?

Direktor Službe za zapošljavanje HNŽ-a zapošljavao bez natječaja

Zapošljavanja su se tako vršila na osnovu pojedinačnih odluka direktora Službe
Vijesti / Flash | 05. 08. 2019. u 14:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Služba za zapošljavanje HNŽ-a / Foto: Bljesak.info

Služba za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije (SZZ HNŽ) tijekom prošle godine zapošljavala je zaposlenike bez raspisivanja javnog natječaja.

Zapošljavanja su se tako vršila na osnovu pojedinačnih odluka direktora Službe, čime se osigurala netransparentnost kod zapošljavanja u Službi za čiji rad se osiguravaju sredstva iz doprinosa za zapošljavanje, a ista predstavljaju javni prihod.

''Radni odnos u Službi je u 2018. godini zasnovalo 17 uposlenika, i to 13 na određeno, od čega deset pripravnika u skladu sa Planom prijema pripravnika i četiri uposlenika na neodređeno, na osnovu odluka direktora bez raspisivanja javnog konkursa'', navodi se u revizorskom izvještaju za 2018. godinu.

U vezi navedenog, Pravilnikom o radu Službe, utvrđena je provjera stručnih i drugih sposobnosti radnika, gdje se navodi da se prije zasnivanja radnog odnosa može obaviti provjeravanje stručnih i drugih sposobnosti radnika, o čemu direktor Službe prilikom odlučivanja o potrebi zasnivanja radnog odnosa.  Istim nije definiran način provođenja procedure prijema, odnosno obaveza raspisivanja javnog natječaja, u skladu sa odredbama Zakona o radu FBiH.

Kao naknadni događaj, stoji u izvještaju, dostavljen je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o radu Službe od 7. srpnja 2019. godine u kojem je regulirana procedura prijema zaposlenika i raspisivanja javnog natječaja za prijem u radni odnos, usklađena sa Zakonom o radu.

Također, direktor Službe, Vlado Čuljak, donosio je odluke o javnim nabavkama i transferima vrijednih preko 10.000 maraka, dok je Statutom Službe propisano da direktor donosio odluke za korištenje sredstava do 10 tisuća KM, a Upravno vijeće odlučuje o iznosima preko 10 tisuća maraka.

Ured za reviziju institucija u FBiH županijskoj Službi dodijelio je mišljenje s rezervom.

Kopirati
Drag cursor here to close