Sarajevo

Direktor Granične policije BiH suspendirao pet policajaca

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, danas je donio rješenje o privremenoj suspenziji iz Granične policije BiH za pet policijskih službenika
Vijesti / Flash | 19. 03. 2020. u 11:37 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, danas je donio rješenje o privremenoj suspenziji iz Granične policije BiH za pet policijskih službenika, pripadnika Postrojbe granične policije Brod i to: A.M., Č.S., P.B., I.D., i G.I.

Naime, suspendiranim policijskim službenicima je stavljeno na teret da su na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod u noći 05./06. ožujka 2020. godine, u vremenskom periodu od 19  do 06 sati  izvršili više koruptivnih djela na način što su u više navrata od osoba koje su prelazile državnu granicu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, a da ne izvrše službene radnje koje su bili dužni izvršiti sukladno Zakonu o graničnoj kontroli BiH, zahtijevali i primili dar, novac u  neutvrđenom iznosu.

Dakle, postoji osnovi sumnja da su navedenim radnjama suspendirani policijski službenici počinili  težu povredu službene dužnosti iz člana 105. stavka (1) tačke 23) i tačke 9) Zakona o policijskim službenicima BiH, tj. da su zlouporabom službenog položaja narušili ugled policijskog organa.  Također, postoji i osnovi sumnje da su navedeni policijski službenici počinili krivično djelo iz člana 217. stav 2. KZ BiH ''primanje dara i drugih oblika koristi'', što je zadokumentirano od strane  Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH, pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a u skladu sa Naredbom Suda BiH.

Imajući u vidu  da se moglo osnovano vjerovati da bi daljnji ostanak  osumnjičenih policijskih službenika štetio interesima službe, te da bi se negativno odrazio na ugled Granične policije BiH i ocjenu javnog mnijenja u kontekstu konkretnih dešavanja u BiH, direktor Granične policije iskoristio je svoja ovlaštenja iz Zakona o policijskim službenicima BiH i donio mjeru privremene suspenzije.

Suspenzija navedenih policijskih službenika će trajati do okončanja disciplinskog ili krivičnog postupka, navodi se u priopćenju iz Granične policije.

Kopirati
Drag cursor here to close